Volledig scherm
Willeke Alberti. © ANP Kippa

Willeke Alberti cancelt rol in liefdesverhaal met Duitser

ARNHEM - Willeke Alberti speelt vrijdagavond bij de Bridge to Liberation Experience in Arnhem toch niet de rol van de ouder geworden Antje, die terugdenkt aan haar liefde voor een Duitse soldaat in de oorlog. Die rol past niet bij haar, zegt ze. „Ik zou het mijn 93-jarige tante Willy niet willen aandoen. Zij is met een Canadese bevrijder getrouwd.”

Alberti doet wel mee, maar zingt alleen het slotlied.

De Bridge to Liberation Experience is een grootschalige voorstelling bij de John Frostbrug ter gelegenheid van de herdenking van de Slag om Arnhem. In juni werd bekend dat Willeke Alberti hoofdgast zou zijn van deze productie over 'liefde in oorlogstijd vanuit vrouwelijk perspectief'.

Geen haat
„Ik dacht dat ik het verhaal van mijn tante zou vertellen”, zegt Alberti. „Toen ik begreep dat het om de liefde voor een Duitser gaat, realiseerde ik me dat ik die rol niet moet nemen. Ik heb in Duitsland gewoond en koester absoluut geen haat tegen Duitsers. Maar ik moet dit niet doen, vind ik.”

Drukke agenda
Actrice Yvonne Valkenburg neemt de rol over. Willeke Alberti zegt vanwege haar drukke agenda ook te weinig tijd te hebben gehad om de rol in te studeren.