Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Zakengast zocht afgelopen jaar vaker hotel in Gelderland

ARNHEM - Het aantal zakelijke hotelovernachtingen is in Gelderland is in het eerste kwartaal van 2016 met 18,2 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in de voorgaande jaren. In totaal logeerden in de eerste drie maanden van dit jaar 260.000 zakelijke gasten in hotels in Gelderland.

Dat is 40.000 meer dan de 220.000 gasten in de eerste drie maanden van zowel 2015 als 2014. In 2013 telden de hotels in diezelfde periode 230.000 zakelijke gasten.

4 miljoen
Gelderland laat daarmee een grotere stijging zien dan de landelijke stijging van 10 procent. In heel Nederland steeg het aantal hotelovernachtingen vanwege zaken dit eerste kwartaal van 2016 naar 4 miljoen.

Gelderland stijgt bovendien sterker dan de drie provincies die de meeste zakelijke hotelovernachtingen tellen, namelijk Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Goed jaar
​Heel het afgelopen jaar deed Gelderland het wat betreft zakelijke hotelovernachtingen goed. Vooral de 310.000 gasten tussen april en juli zijn er veel meer dan alle kwartalen in de afgelopen drie jaar. Van juli tot en met december verwerkten de hotels in totaal 560.000 zakelijke gasten. Ook dat is meer dan de in totaal 510.000 gasten een jaar eerder.

Economie
Volgens Jurriaan de Mol, directeur van Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen en van de Veluwe, komt dat door een combinatie van factoren. „In de landelijke stijging zie je dat de economie begint aan te trekken en dat de zakelijke markt en de congresmarkt daar nu van gaat profiteren. Gelderland is met Food Valley, Health Valley en Arnhem als energiehoofdstad een behoorlijke speler. Dan verrast het niet dat Gelderland mee stijgt."

Aanbod
Daarnaast zegt De Mol dat de campagne Gelderland levert je mooie streken vruchten begint af te werpen. „En daarbij hebben we een groot aanbod, en zijn er de afgelopen jaren accommodaties bijgekomen en vernieuwd. Het kwalitatieve aanbod is toegenomen."

Verheugd
De provincie Gelderland geeft dezelfde verklaring als De Mol en toont zich verheugd. „Ook die overnachtingen brengen geld in het laatje van de ondernemers in toerisme. De gasten maken bovendien van allerlei voorzieningen gebruik", aldus een woordvoerster.

Bekijk de cijfers zelf in onderstaande kaart. Leest u dit artikel in de app, klik dan hier voor de kaart.