Volledig scherm
Zara de Jongh heeft een eigen amtsketen. Foto: Bert Beelen

Zara (29) burgemeester Special Olympics Dorp in Heumensoord

HEUMENSOORD - De sporters komen zaterdag pas, maar het olympisch dorp Heumensoord heeft al een burgemeester: Zara de Jongh (29) uit Breda. Naast burgemeester is Zara ook als hockeyster actief op de Special Olympics.

Donderdagochtend werd ze in het gemeentehuis in Malden door burgemeester Mengde geïnstalleerd als collega-burgemeester.

Helikopter
Na de installatie ging ze met een helikopter de lucht in om het dorp van boven te bekijken, om vervolgens na de middag een rondleiding te krijgen door 'haar' olympische dorp. 

Brief
De 29-jarige Zara schreef een brief aan de organisatie nadat ze Heumensoord op tv had gezien. „Ik zag op tv de vluchtelingen in het kamp: kunnen we daar dan wel terecht?"

Daarop reageerde de organisatie. „Ze toonde zoveel betrokkenheid", aldus Floris Tas van de organisatie, „dat we gevraagd hebben of ze burgemeester van dit olympisch dorp Heumensoord wilde worden."

Puntjes op de i
Ondertussen is de organisatie achter de Olympics druk bezig met de puntjes op de i te zetten.

Zo komen er twee busstations op het terrein. „We hebben hier komend weekend 2000 sporters die naar de twaalf sportaccommodaties vervoerd moeten worden. Tijdens de spits rijden er 20 bussen. Da's een logistieke kluif", aldus Ger Fiddelers van de organisatie.

De Special Olympics beginnen op 1 juli en sluiten op 3 juli.