Volledig scherm
© Thinkstock

Zaterdag zon: pak je kans!

NIJMEGEN - Het natte juni maakt morgen niet meteen plaats voor een zonovergoten nieuwe maand. „We hebben nu een heel wisselvallige periode en dat blijft de komende dagen”, zegt meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza.

De meeste kans op een mooie dag (op het terras) is zaterdag. „Dan wordt het 19 graden, vallen er wat buitjes, maar is er ook zon.”

Juli
Wat juli verder brengt, kan Janssen niet voorspellen. „Alleen voor de tropen en plekken met een landklimaat kun je een accurate voorspelling voor de lange termijn doen. In Nederland hangt het weer af van de windrichting en de wind is onvoorspelbaar.” Het kan dus nog alle kanten op met de verse maand.

Kleddernat
Vaststaat dat juni kleddernat was. Op sommige plekken viel twee keer zo veel water als normaal. In deze regio was het vooral raak in het uiterste oosten, rond het Achterhoekse Winterswijk. Daar viel op sommige plekken 160 millimeter regen. In Noord-Limburg ging het nog feller tekeer en kwam de hoeveelheid regen boven de 200 millimeter uit.

„Gemiddeld valt er in juni 65 uur regen. Deze maand heeft het niet veel langer dan normaal geregend”, zegt Janssen. „Alleen kwam er veel neerslag in een keer. Tijdens de felle onweersbuien van vorige week kwam er op sommige plekken ineens 50 millimeter uit de lucht.”