Volledig scherm
Stadstheater Arnhem.

Zeker 43 miljoen euro nodig voor theaterplan Arnhem

ARNHEM - De uitbreiding van Stadstheater Arnhem op het Koningsplein (voorheen Schouwburg Arnhem) met nieuwbouw voor Introdans en Oostpool vergt een extra investering van 32 miljoen euro.

Dit bedrag komt bovenop de 11 miljoen euro die nodig is voor renovatie van het Stadstheater. Dat rekent het college van burgemeester en wethouders van Arnhem de gemeenteraad voor. Die besluit naar verwachting in september over de visie voor het Koningsplein. Kanttekening: de Gelderse hoofdstad heeft de benodigde 43 miljoen niet.

Alliantie
Medio november 2015 werd bekend dat dansgezelschap Introdans en Toneelgroep Oostpool willen samenwerken met de schouwburg. Deze 'alliantie' moet onder meer voorkomen dat Oostpool en Introdans ooit gedwongen worden Arnhem te verlaten.

Inhoud
De krachtenbundeling moet ook samenwerking gemakkelijker maken. Het drietal wil gezamenlijk inhoud geven aan het begrip 'stadstheater'. De instellingen verwachten financieel voordeel bij huisvestingskosten, ondersteunende afdelingen en inkoop.

Woningbouw
De afgelopen maanden is onderzocht of de visie realistisch is. Bouwkundig is nieuwbouw naast de schouwburg geen probleem. Daarachter is ruimte voor woningbouw. Arnhem heeft wel de 11 miljoen voor de renovatie van de schouwburg (start: 2018), maar geen 32 miljoen voor nieuwbouw.