Volledig scherm
Gejo Wassink (links) en Joost van Bruggen met het oehoepaar. © Vidiphoto

Zeldzaam oehoepaar landt vrijwillig in Burgers' Zoo (video)

ARNHEM - In Koninklijke Burgers' Zoo in Arnhem zijn vrijdagochtend twee zeldzame oehoe's geringd. Het broedpaar kwam spontaan aanvliegen bij de Arnhemse dierentuin en heeft er een nest gemaakt.

Oehoe's zijn in Nederland zeer zeldzaam. Het nest van het Arnhemse stelletje is het meest westelijk gelegen nest in het wild. Het werd bij toeval ontdekt door een hovenier van de zoo.

Kenner
Slechts twee biologen in Nederland mogen oehoe's ringen. Een van hen, Gejo Wassink, werd daarbij vanmorgen vergezeld door de oehoe-kenner van SOVON, Joost van Bruggen. Volgens de beide oehoe-deskundigen zijn er dit jaar in heel Nederland slechts vijftien broedparen van deze reuzenuilensoort, vijf minder dan vorig jaar.

Jongen
De andere oehoe-paren bevinden zich voornamelijk in Zuid-Limburg in de steengroeven en in Oost-Nederland. De jongen bleken al zes weken oud en bijna 'vliegrijp'.

In Burger's Zoo vinden de dieren een welgevulde dis. Ze voeden zich namelijk met eenden, ratten en kleinere vogelsoorten.

In Koninklijke Burgers' Zoo in Arnhem zijn vrijdagochtend twee zeldzame oehoe's geringd. Het broedpaar kwam spontaan aanvliegen bij de Arnhemse dierentuin en heeft er een nest gemaakt.