Volledig scherm
© Rolf Hensel

Zeven redenen waarom je je hart verliest aan 'hip' Arnhem

Verslaggever Ilja Scheifes gaat deze zomer op zoek naar het karakter en de ziel van Overijsselse en Gelderse steden. Ze brengt ook een bezoek aan het 'hippe' Arnhem.

1. Stationshal
Wie in Arnhem uit de trein stapt, maakt direct kennis met de allure van de hoofdstad van Gelderland (150.000 inwoners). Die is te danken aan het stationsgebouw dat ruim anderhalf jaar open is. De door Ben van Berkel ontworpen stationshal is ronduit indrukwekkend. Voor wie de architectuur van het gebouw en de filosofie erachter interessant vindt, is er op 31 juli een stationswandeling die begint bij de 'stationshuiskamer'. Een iets te gezellige naam voor een VVV, waar je ook kunt eten en drinken.

2. Trolleybus Museum
Arnhem is de enige stad in Nederland waar nog trolleybussen rijden. Het Trolleybus Museum aan de Remisestraat is gewijd aan dit typisch Arnhemse vervoermiddel.

3. Korenmarkt
Te voet naar het centrum kan ook prima. Wie het stationsplein afloopt is binnen tien minuten bij de Korenmarkt, tot 1914 het centrum voor graanhandel. Het compacte horecaplein straalt dag en nacht 'Ernhemse gezelligheid' uit.

4. Rozet
Het karakter van Arnhem wordt vaak vergeleken met rivaal Nijmegen. Arnhemmer Boris Lutters legt uit: „Nijmegen is meer 'ons kent ons'. Arnhem is meer Klein-Amsterdam, mede door de Kunstacademie zijn de bewoners wat hipper." Hij wijst op Rozet aan de Kortestraat, het hart voor cultuur, kennis en educatie. Het werd in 2014 door architectenbureaus uitgeroepen tot Beste Gebouw. Het uitzicht vanaf het terras op de vijfde etage is de moeite waard.

5. Oranje koffiehuis
Het oudste café van de stad wordt gerund door Rob Mijnhart, ooit drummer van de Arnhemse band Hank the Knife & the Jets.

6. Modez
Liefhebbers moeten zeker het hippe modekwartier in Klarendal aandoen, waar kunstenaars en designers atelier houden. In Hotel Modez hebben ontwerpers uit de buurt de kamers ingericht.

7. Park Sonsbeek
Uitpuffen van een dagje Arnhem kan nergens beter dan in park Sonsbeek. Daar heeft tot 18 september de beeldende kunstmanifestatie TransACTION plaats. Die naam verklapt al dat stilzwijgend toekijken geen optie is.