Volledig scherm
Hoofdingang Maasziekenhuis © Marcel van Kan

Ziekenhuistarieven in regio lopen ver uiteen

BOXMEER / EDE - De tarieven die ziekenhuizen in de regio rekenen voor behandelingen, lopen ver uiteen. Een poliklinisch bezoek aan het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen voor een kind met buikpijn is daar 163 euro goedkoper dan dezelfde behandeling in Ede.  

Maar wie behandeld wordt aan borstkanker is in ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede aanmerkelijk goedkoper uit dan in Doetinchem, Boxmeer en Nijmegen.

Ziekenhuizen
Vier ziekenhuizen in deze regio worden vermeld in het overzicht dat zorgverzekeraar CZ heeft gepubliceerd (cz.nl) over de financiële afspraken die zijn gemaakt met ziekenhuizen over de kosten van behandelingen. Naast CWZ en Gelderse Vallei zijn dat Slingeland in Doetinchem en Maasziekenhuis in Boxmeer/Beugen.

Onderzoek
Uit het immense overzicht blijkt dat de tarieven nergens eensluidend zijn. Het kan zorgzoekers echter wel helpen om voor hun specifieke aandoening, op financiële gronden, keuzes te maken. Zolang het eigen risico (385 euro) niet opgesoupeerd is, kan dat direct in hun eigen belang zijn.

Buikpijn
Kinderen met buikpijn betalen voor één of twee bezoeken aan de polikliniek in Nijmegen 295,11 euro. Dat is stukken goedkoper dan in Doetinchem (351,63 euro), Boxmeer (395,05 euro) en Ede (458,09 euro). Zo kosten maximaal twee poliklinische bezoeken voor een kind met astma in Nijmegen 242,07 euro, in Doetinchem 260,44 en in Ede en Boxmeer 291,96.

Kosten
Maar voor wie in Nijmegen chemotherapie krijgt vanwege borstkanker (inclusief begeleiding, dagbehandeling en polikliniekbezoeken) betaalt CZ 2.149,40 euro. In Doetinchem bedraagt de rekening 1.816,37 euro en in Ede slechts 1.485,66 euro.

Lees het complete verhaal in De Gelderlander van donderdag 4 augustus of bekijk de e-paper.