Volledig scherm
Een open dag in verpleeghuis De Lingehof in Bemmel. © Flip Franssen

Zinzia en Pleyade van verscherpt toezicht af

ARNHEM/RENKUM - De lijst met het oordeel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de Zinzia Zorggroep is achterhaald. De zorginstellingen met huizen in Renkum, Wageningen en Bemmel valt sinds dinsdag niet meer in de zorgwekkende categorie 2, maar promoveerde naar de veilige status van categorie 4.

Gisteren publiceerde de IGZ een lijst met 150 verpleegzorginstellingen, waarop Zinzia Zorggroep wordt afgeschilderd als een zorgenkindje dat onder 'het vervolgtoezicht' valt. De lijst is gebaseerd op de status van voor maart van dit jaar. Inmiddels heeft Zinzia verbeteringen doorgevoerd, waardoor het is gestegen van categorie 2 naar categorie 4. Dat betekent dat Zinzia niet meer onder het risicotoezicht van de IGZ valt.

Resultaat
„De lijst van IGZ is gebaseerd op een controle van voor 15 maart van dit jaar. We waren al maanden hard aan het werk om de zorg en veiligheid in onze instellingen te verbeteren en niet zonder resultaat. De inspectie was zeer positief", vertelt Christina Bierma van Zinzia Zorggroep.

Blij
Gevolg is wel dat de instelling met de huizen Oranje Nassau Oord en Rumah Kita in Wageningen, De Lingehof in Bemmel en De Rijnhof in Renkum volgens de lijst van de IGZ en verschillende publicaties te boek staat als instelling onder toezicht. „Of ons dat hindert? Nee hoor, we zijn veel te blij met de laatste positieve beoordeling van de inspectie", zegt Bierma.

Vlag uit
Ook in Arnhem kan bij zorgorganistie Pleyade de vlag uit. De locaties Eldenstaete en Waalstaete zijn onder het verscherpte toezicht van de IVG uit. De inspectie concludeert dat er nog ruimte voor verbetering is, maar dat er de laatste jaren hard is gewerkt om het niveau op peil te krijgen. Met resultaat.

Verlies
Pleyade leed in 2013 2,2 miljoen euro verlies en moest 200 medewerkers ontslaan. Ook de kwaliteit van de zorg was niet op peil. Nu is het volgens de inspectie nog nodig om te letten op onder andere betere medicatieveiligheid en meer dagbesteding voor cliënten. De inspectie sluit het toezichtstraject voor Pleyade af.