Volledig scherm
Theo van Stiphout bij een van de kunstwerken. © Bert Beelen

Zomerexpo in Stevenskerk in teken van 'zinvolle illusie'

NIJMEGEN - Het is een traditie die niet meer weg te denken is uit Nijmegen: de jaarlijkse Zomerexpositie in de Stevenskerk, die opent op de zaterdag van de Vierdaagsefeesten. Ook dit jaar staat de Stevenskerk tot en met 21 augustus vol met tekeningen, schilderijen, foto's en andere kunstwerken van bekende Nijmeegse én niet-Nijmeegse kunstenaars.

Drijvende kracht achter de expositie is nog altijd Theo van Stiphout, sinds 1991 eigenaar van kunstuitleen en galerie Intermedi-Art. Hij heeft dit jaar gekozen voor het thema Zinvolle illusie. „Het gaat over het leven en de manier waarop mensen met het leven omgaan.

Zinvol
Iedereen richt zijn leven op zijn eigen manier in en probeert dat zinvol te doen. We streven een zinvol bestaan na op bijvoorbeeld het gebied van werk en door maatschappelijke betrokkenheid", vertelt Van Stiphout. „Maar aan de andere kant is het onvermogen en het kennisvermogen van mensen zo groot, dat veel in het leven een illusie is."

Jezusbeelden
Een dertiental kunstenaars zijn door Van Stiphout uitgenodigd om een kunstwerk in het thema te maken en exposeren. Met veel indrukwekkend werk tot resultaat. Neem bijvoorbeeld de Jezusbeelden van de kunstenaar Jan Tregot uit Tholen. „Die zijn geweldig. In die kunst zien we het thema van ontkerkelijking terugkomen, met beelden van Jezus die touwtje springt en met een bal speelt. Je kunt het zien als Jezus die speelt met de wereld. Heel anders dan een star figuur waar je per se in moet geloven, zoals hij vroeger vaak werd gezien."

Religie
Over het thema religie gaat ook het werk van Alexander Bobkin. Hij heeft misdienaars geschilderd die lopen tijdens een processie. „Dat is tenminste hoe ik dit prachtige kunstwerk bekijk, maar iedereen ziet dit natuurlijk weer anders", aldus Van Stiphout.

Lees een uitgebreid verhaal over de expositie in De Gelderlander, editie Nijmegen, van vrijdag 15 juli of in onze online krant.