Volledig scherm
De solarboat van de HAN-studenten. © HAN

Zonneboot HAN derde op internationaal toernooi

ARNHEM - Het Solarboatteam van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is afgelopen weekeinde in een internationaal veld van 21 boten als derde geëindigd in de A-klasse van de Dutch Solar Challenge 2016. Voor het Arnhems/Nijmeegse team, bestaande uit 30 engineering-studenten, was deelname lange tijd onzeker door een probleem met de motor. 

Twee dagen voor de race werd pas een eerste volledige proefvaart gemaakt met de door zonne-energie aangedreven boot. De Dutch Solar Challenge begon zaterdag 2 juli met een tocht door de Amsterdamse grachten.

Daarna stond het evenement, dat de status heeft van een wereldkampioenschap, in het teken van sprintwedstrijden, etappes en uithoudingsproeven.

Snelheid
De etappes gingen van Drachten via Lemmer naar Grou en van daaruit naar Leeuwarden. Tijdens een van de wedstrijden bereikte de HAN-boot een snelheid van bijna 27 kilometer per uur. Op zaterdag 9 juli werd tussen Grou en Leeuwarden de laatste etappe gevaren. De zon was een uur na aanvang van de etappe al verdwenen. Hierdoor behaalden slechts zes van de negentien A-klasseboten de finishlijn. De Photon van de HAN werd derde. De accu was volledig leeg.

Middellandse Zee
Van 14 tot en met 16 juli doet het Solarboatteam van de HAN mee aan de Monaco Solar Boat Challenge. Tijdens dit evenement worden de zonneboten op de Middellandse Zee op de proef gesteld.