Volledig scherm
© De Gelderlander

Zorgen bij CWZ om wachttijden spoedeisende hulp

NIJMEGEN - Een bezoek aan de spoedeisende hulp van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen duurt gemiddeld tweeënhalf tot drie uur. „Als het heel druk is, loopt de verblijfstijd voor een enkeling op tot zes uur, maar dat is een uitzondering”, zegt afdelingshoofd Maurice Peters.

De verblijfs- en wachttijden zijn een steeds groter aandachtspunt op de eerste hulp.

Acute hulp
De gemiddelde tijd dat iemand wacht tot hij of zij wordt geholpen, loopt al jaren gestaag op. Een verklaring is dat mensen ouder worden en langer thuis blijven wonen. Daardoor hebben ze vaker en meer acute medische hulp van het ziekenhuis nodig. Gevolg: de spoedeisende hulp raakt verstopt.

Zorgen
In het westen van het land sloegen in mei en juni spoedeisende-hulpafdelingen alarm. Ze moeten al geregeld patiënten weigeren, omdat het vol ligt. „Bij ons is dat gelukkig nog niet aan de orde”, aldus medisch manager en spoedarts Diane Peijs. „Maar ook hier dreigt dit te gaan gebeuren.” De oplopende wachttijden leiden volgens Peters en Peijs vaker tot wrevel. Peijs: „Wat wij goed begrijpen. Het is niet leuk om met pijn of koorts uren te moeten wachten op hulp.”

Protocol
Tot de opening van het Spoedplein vijf jaar geleden werden patiënten geholpen op volgorde van binnenkomst. „Nu zien we volgens een strikt protocol als eerste de patiënt die het meest acuut is. Iemand met een gebroken enkel heeft minder snel hulp nodig dan iemand die dreigt te stikken. Die eerste moet dus langer wachten.” Patiënten en bezoekers krijgen sinds een tijdje uitgebreid uitleg over deze werkwijze op beeldschermen in de wachtkamers.