Volledig scherm
© Thinkstock

Zorgen om veiligheid op het Arnhemse Oktoberfest

ARNHEM - Het is nog geen uitgemaakte zaak, dat Oktoberfest Niederlande Arnhem - zoals gepland op 9, 10 en 11 november - wordt gehouden op Stadsblokken in Arnhem-Zuid.

De organisatie heeft van de gemeente Arnhem nog geen vergunning gekregen voor het driedaagse bierfeest.

Zorgen
„Er zijn nog zorgen over de organisaties en de veiligheid", aldus de veiligheidscoördinator van de burgemeester, Arndt Stroink. Hij nuanceerde zijn uitspraak via Twitter berichten over het Oktoberfest, dat behalve in Arnhem ook in Groningen en Den Haag wordt gehouden. Volgens Stroink 'kan het nog alle kanten op' met het feest van Hofbräu München. „Later deze week volgt een gesprek met de organisatie. Het feest kan wel doorgaan, niet doorgaan, of deels doorgaan." Mogelijk wordt dan het aantal dagen beperkt.

IJzersterk
Woordvoerder Dominique Florian van de organisatie snapt de kritische houding van de gemeente Arnhem wel. „We zijn tenslotte een nieuw festival." Maar met het aantrekken van Arnhemmer Peter Damen als adviseur staat er volgens Florian nu 'een ijzersterke productie'.

Droge bierkranen
Vorig jaar liep een Oktoberfest in Alkmaar uit de hand. Bezoekers werden onheus bejegend en door de all-inclusive-formule ging het zo hard met de consumpties, dat de bierkranen nog tijdens het feest droog vielen. „Dat was niet ons feest", aldus Florian. „Hofbräu leverde daar alleen het bier." In Arnhem gaat de consumptieverkoop met munten en een beveiligingsbedrijf houdt met teams en speciale camera's de gang van zaken in het oog.

Veiligheid
Florian: „Iedere Bierstrasse van tweehonderd mensen heeft twee beveiligers." Er zijn acht van die bierstraten. Florian verwacht niet, dat de beveiligers het heel druk zullen hebben. „We zijn met allemaal gelijkgezinden, in Lederhosen en verkleed als Dirndl. Iedereen komt naar het feest om een gezellige avond te hebben, maar we willen de veiligheid natuurlijk wel waarborgen."

Kaartverkoop
Voor het Oktoberfest Niederlande Arnhem zijn inmiddels enkele honderden kaarten verkocht. Florian maakt zich geen zorgen, dat hij concessies moet doen aan de opzet. „We zijn bezig met de gemeente Arnhem om alles rond te maken. Het komt goed."