Volledig scherm
© ANP/Erik van 't Woud

Zorgen over de Vierdaagse-motivatie? Niet nodig!

NIJMEGEN - Nog wat zorgen over de motivatie voor de Vierdaagse? Wandelen is gezond én het zorgt voor nieuwe vriendschappen, blijkt uit onderzoek.

Natuurlijk, bij een 100ste editie passen de nodige toeters, bellen en feestelijkheden. Maar de basis blijft hetzelfde: elke dag een andere route door het Gelderse, Brabantse of Limburgse land, in de wijde omgeving van de stad Nijmegen.

Plaatsen
En zoals altijd staat elke dag een andere plaats in de regio Nijmegen centraal. Dag 1 (19 juli) is de Dag van Elst, de tweede (20 juli) dag is de Dag van Wijchen, dag 3 (21 juli) is de dag van Groesbeek en dag 4 (22 juli) is (hopelijk) voor iedereen de finishdag, de Dag van Cuijk.

Jubileumparcours
Naast de normale parcoursen (30, 40, en 50 kilometer) is er dit jaar een extra jubileumparcours van 55 km. Die afstand is uiteraard bestemd voor de ervaren wandelaar die op zoek is naar een extra uitdaging. En de militairen, dit jaar zo'n 5.000 in getal, starten elke dag vanaf kamp Heumensoord, hun tijdelijke verblijfsplaats.

Vrienden
Allemaal leuk en aardig, maar er moet nog wel 'even' worden gelopen. Voor degenen die daar wat tegenop zien, is het raadzaam er het Vierdaagse-onderzoek van Nienke Lammertink (studente sociologie) en Koen Breedveld (bijzonder hoogleraar Sport-sociologie) van de Radboudumc bij te pakken. Daaruit blijkt dat deelnemers van voorgaande edities overlopen van de positieve gevoelens.

Sociaal evenement
Volgens de onderzoekers is de Vierdaagse dan ook vooral een sociaal evenement. Zo'n 37 procent van de deelnemers maakt dankzij de Vierdaagse Nijmegen nieuwe vrienden, 45 procent heeft via de Vierdaagse bestaande vriendschappen bestendigd. Redenen genoeg dus om vrolijk de veters te strikken.