Volledig scherm
Ciska Peters in 1975.

Zwijmelen bij zangeres Ciska Peters in badpak

NIJMEGEN - Een hilarisch gedicht over zangeres Ciska Peters, die zwemt in het inmiddels gesloopte Sportfondsenbad Oost, wordt volgende week onthuld in het Truus Mastpark in Nijmegen-Oost. De zangeres is er dan zelf bij.

In de jaren 60 en 70 was Ciska Peters, geboren en getogen is Oost, een grootheid in de vaderlandse showbizz. Uit die tijd heeft de Nijmeegse dichter Jaap van den Born een jeugdherinnering omgezet in een ode aan Ciska: Een ster uit het oosten.

Badpak
Van den Born beschrijft hoe de diva in badpak in het toenmalige Sportfondsenbad-Oost zijn jongenshart op hol brengt. Het Truus Mastpark ligt aan de Van Beethovenstraat en Bachstraat, in de buurt van waar vroeger het zwembad stond. „Dit is hartstikke leuk", zegt de zangeres, die inmiddels 71 jaar is en al lang in de Randstad woont.

Literair baken
Het gedicht staat in Van den Borns bundel 2000 jaren Nijmegenaren. Het wordt nu een literair baken zoals er elders in de stad al een kleine twintig staan. Bij de HEMA staat een overpeinzing van W.A.M. de Moor over het Marikenbeeld, op de spoorbrug over de Waal een tekstregel van Nescio en een strofe van Frank Boeijen is te vinden in het Kronenburgerpark.

Lees een uitgebreid interview met Ciska Peters in De Gelderlander, editie Nijmegen, van zaterdag 20 augustus of in onze e-paper