Volledig scherm
De Stultitia II Floating Folly. foto Florian Graf

Zwitserse kunstenaar brengt hommage aan Erasmus met drijvend kunstwerk

NIJMEGEN - De Zwitserse beeldend kunstenaar Florian Graf legde met een drijvend kunstwerk zo'n duizend kilometer af van het Zwitserse Basel naar Rotterdam. Vrijdagmiddag maakte hij een tussenstop bij de Waalhaven in Nijmegen. Daar legde hij rond 17:00 uur even aan.

Met de Stultitia (Zotheid) II Floating Folly – zoals het vlot heet – wil de kunstenaar een hommage brengen aan de bekende humanist Desiderius Erasmus.

Verbinding
Dit omdat zowel de stad Bazel als Rotterdam het jaar 2016 hebben uitgeroepen tot Erasmusjaar. „Erasmus overleed in Bazel en werd exact 550 jaar geleden geboren in Rotterdam. Met dit kunstwerk, dat vernoemd is naar Erasmus' bekendste werk Lof der Zotheid, wil ik de verbinding leggen tussen deze twee steden", vertelt Graf. „Onderweg heb ik tussenstops gemaakt in onder meer Keulen en Mannheim om met schrijvers, hoogleraren en filosofen in discussie te gaan over de betekenis van Erasmus in de huidige tijd."

Beweging
Op het vaartuig bouwde hij een zeven meter hoge sculptuur, waarin de discussies gevoerd zijn. Die sculptuur verbeeldt een groot huis, dat door het vlot continu in beweging is. „Het staat symbool voor de huidige maatschappij, die ook niet stilstaat maar beweegt. In gesprekken kwamen we tot de conclusie, dat Erasmus' denkbeelden nog altijd veel waarde hebben. Hij was groot voorstander van de vrijheid van denken, iets dat we nu kunnen linken is aan actuele gebeurtenissen", aldus Graf.

Stressmomenten
Dankzij de hoge waterstanden en de fikse buien van de laatste weken was de tocht geen makkie. „We hebben veel angstige momenten beleefd. De ene dag was het zonnig en kreeg ik een vakantiegevoel. Maar nog vaker hadden we een hoop stress, op de momenten, dat het hard aan het plenzen was en de Rijn heel ruig was.