Europa interessant voor Bosschenaren? Natuurlijk!
DEN BOSCH - De Europese Unie. Voor de meesten van ons een ver-van-mijn-bed-show. Debatplatform RUW Den Bosch probeert daar verandering in te brengen.
Waarom zou een boer in het buitengebied van Berlicum zich bezig houden met wat de Europese Unie doet? Of een bewoner van de binnenstad in Den Bosch? Volgens Ruud Geven van debatplatform RUW in Den Bosch zijn daar genoeg redenen voor.
Daarom organiseert RUW met behulp van subsidie van de Europese Commissie het ‘Europalab’. Een panel bestaande uit inwoners van Den Bosch en omgeving, gaat aan de slag met vier Europese onderwerpen: democratie, economie, de positie van de EU in de wereld en klimaatbeleid.
Manifest
Er volgen vijf openbaar toegankelijke avonden (de eerste op maandag 29 november en de laatste op dinsdag 22 maart 2021) en de panelleden schrijven een manifest dat naar de Europese Commissie gaat.
Dat klinkt behoorlijk theoretisch. ,,Maar”, zegt Geven, ,,de EU heeft invloed op regels in Nederland en daarmee ook op ons ‘burgers’.” De EU bepaald bijvoorbeeld het tempo waarmee klimaatplannen uitgevoerd gaan worden. ,,Die plannen raken ons allemaal.”
Gascrisis
Of denk aan de grote storing bij Facebook laatst, waardoor ook WhatsApp en Instagram niet werkten. ,,De EU heeft de macht om zo'n monopolie op te breken. Om van die bedrijven weer aparte bedrijven te maken.”
We moeten als burgers zelf instrumenten creëren om invloed uit te oefenen
En in hoeverre mogen deze bedrijven gegevens van hun gebruikers op slaan? ,,Over die regels buigt de EU zich momenteel.” De gascrisis, het wereldwijde tekort aan chips voor elektronische apparatuur: allemaal dingen die ons leven gaan beïnvloeden, allemaal dingen waar de EU een rol in kan spelen.
Landbouwsubsidies
,,En”, vertelt Geven, ,,Veertig procent van de Europese subsidies gaat naar landbouw. Brabant is natuurlijk bij uitstek een agrarische provincie. Dus is dit voor Brabantse boeren een heel belangrijk onderwerp.”
Dan was er voor Geven nog een reden om het Europalab te organiseren. ,,Alleen mensen die erop gestudeerd hebben, weten hoe de EU werkt. Er wordt nooit moeite gedaan om dat aan ‘de gewone burger’ uit te leggen", vertelt hij.
,,Er is eigenlijk ook geen publieke sfeer als het gaat om Europa. Er zijn bijvoorbeeld geen Europese kranten, mensen identificeren zich niet als inwoner van Europa.”
Een van de panelleden is Rosalie van Rossem (21). Zij wil graag meer leren over de Europese Unie. ,,Van de Nederlandse economie heb ik bijvoorbeeld op zich wel wat verstand, maar van het Europese beleid op economie niet.”
Mening uiten
Wat Van Rossem ook belangrijk vindt: ,,Mijn stem laten horen. Als jongere heb je weinig invloed op de EU, maar met dit manifest kun je toch iets van je mening uiten.”
De EU heeft de macht om een monopolie als Facebook op te breken
Dat vindt ook Geven: ,,We hebben al weinig invloed op de Nederlandse politiek, laat staan op de Europese. Juist daarom moeten we als burgers zelf instrumenten creëren om invloed uit te oefenen. Het manifest is daar een voorbeeld van.”
Overigens zoekt RUW nog meer panelleden, vooral voor de avond in februari over klimaatbeleid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bromfietser (36) reed met amfetamine op door Vught, gebruikte 28 keer meer dan ‘veilige’ hoeveelheid
VUGHT - De 36-jarige Schijndelaar die in december onder invloed op een bromfiets door Vught reed, had 700 ugl amfetamine in zijn bloed. Dat is 28 keer meer dan volgens de politie ‘veilig’ is. Resultaten van zijn bloedtest bewezen deze week ook het gebruik van THC, dat in hasj en wiet zit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM1
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Heroes kent een heerlijke basketbalavond tegen BAL
Heroes Den Bosch had geen kind aan nummer 9 Basketbal Academie Limburg in de veertiende speelronde van de BNXT League: 99-50. -
PREMIUM
Gérard (72) krijgt 13 meter hoge muur naast zijn balkon: ‘Ik krijg een stijve nek als ik daglicht wil zien’
ROSMALEN - De bouw van 37 studio’s voor jongeren met een zorgvraag in Rosmalen stuit op fel verzet van de buurt. Ze vinden de nieuwbouw te massaal en vrezen voor hun uitzicht. ,,Wij proberen de bouw zo lang mogelijk tegen te houden.”
-
PREMIUM
Omwonenden kraken bouwplan Van der Valk: ‘Torens horen niet in een dorp als Vught’
VUGHT - Fraai maar veel te dominant én massaal. Dat vinden bewoners van de naastgelegen Heunflat van de ambitieuze plannen van Van der Valk met het hotel-restaurant in Vught. ,,De toren is onacceptabel.” -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Vught kampt met crisis na gedwongen vertrek van wethouder Potters – hoe nu verder?
VUGHT - Na een bijzonder verhit raadsdebat kampt de gemeente Vught met een bestuurscrisis. Wethouder Fons Potters (D66) werd door de raad naar huis gestuurd. Hoe moet het nu verder?