Volledig scherm
Joanna verdient 4000 euro bruto (fulltime) als sales consultant. © Thijmen Geluk

'De directeur vroeg: wat zou je willen verdienen, en niet: wat is je huidige salaris?'

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Joanna (28). Ze werkt sinds een jaar fulltime als sales consultant bij wereldwijd 1 van de grootste bedrijven op vlak van gezondheidszorg. 

Joanna studeerde HBO sport gezond en management en dit is haar derde baan. Ze zit nu 6,5 jaar in dit vak.

Wat verdien je?

,,4000 bruto. Naast mijn salaris krijg ik een dagvergoeding van 12,25 euro voor lunch en koffie onderweg en ik krijg een sportvergoeding. We hebben helaas geen dertiende maand, maar krijgen wel bonussen per kwartaal. 1250 bruto. Dat heet een incentive en krijg je als je je opleiding haalt of gestelde doelen, zoals het bijwonen van een operatie. We staan naast de arts en adviseren in gebruik van materialen, daar worden we binnen het bedrijf helemaal in opgeleid. Wij zijn een soort medische Dexters.”

Blij met wat je verdient?

,,Zeker. Alleen ik ben er achter gekomen dat het niet mijn bedrijf is voor dit moment. Ik dacht dat ik zou passen in een grote organisatie, maar ik heb mijn carrièreplannen bijgesteld. Daarom heb ik gekozen om bij een kleiner bedrijf te solliciteren. Mijn huidige baas weet ervan.”

Ben je goed in onderhandelen?

,,Ik heb mijn CV bij verschillende recruiters neergelegd om te kijken wat ik waard ben en advies gevraagd over mijn salaris. In deze branche is het zo onduidelijk wat je kan vragen. Bij mijn huidige baan ben ik aangesteld door een recruiter. Zij maakte een heisa van de onderhandeling. Zij wilde per se m’n loonstrook hebben. In deze branche schromen ze niet om dat te vragen. Het voelt net alsof mensen je wantrouwen. Maar goed, ik heb niks te verbergen, dus ik heb het opgestuurd. Ik werk hier nu een jaar en heb net een maandelijkse loonsverhoging gekregen van 500 euro, zoals afgesproken. Ik had in eerste instantie 4000 gevraagd, maar ik ben tijdens de onderhandeling akkoord gegaan om te starten met 3500 bruto, omdat ik het bedrijf wilde laten zien dat ik ook in hen wil investeren.”

Loopt de onderhandeling over je nieuwe baan anders?

,,De basis draait daar om een goeie klik. Met de organisatie en met degene die mij gaat aansturen. Pas in latere gesprekken zijn we gaan praten over de randvoorwaarden om het te doen slagen. Wat me opviel: de directeur van dit bedrijf vroeg mij: wat zou je willen verdienen, in plaats van: wat is je huidige salaris? Ik heb aangegeven dat ik weet dat zijn organisatie en het bedrijf waar ik nu werk niet te vergelijken zijn. Ik heb aangegeven dat ik 4000 euro wil verdienen. Dan weet hij ook dat dit het bedrag is waarnaar ik streef. We gaan zien wat uit de onderhandeling gaat komen. Als we er maar voor zorgen dat er voor ons beide een win-win situatie komt.”

Verdient Joanna genoeg?

Opleidingsniveau: HBO
Functie: Accountmanager buitendienst
Branche: Overig
Werkervaring: 6 jaar
Regio: Zuid-Holland
Hoofdkantoor: Nederland

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor Joanna’s functie bruto 2521 euro voor een fulltime baan. Dat ligt flink lager dan wat Joanna nu verdient. ,,Mijn branche is niet te vangen in een salariskompas. Daarom ben ik ook informatie gaan inwinnen bij recruiters. Zij vertellen dat het bedrag rond de 4000 euro ligt.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.