Volledig scherm
PREMIUM
Het Electric Daisy Carnival is een gigantisch dancefestival waarvoor Airworks veel decorstukken maakt. De organisator is dol op uilen, volgens Airworks-directeur Matthew Whitehead omdat ze associaties oproepen met het nachtleven. © Airworks

Dit Nederlandse bedrijf maakt spectaculaire decorstukken voor wereldsterren

Immense monsters op het podium van Muse en Metallica, gigantische schoorstenen op Lowlands, reusachtige lippen op de bühne bij de Stones en Katy Perry: het Nederlandse Airworks maakt spectaculaire opblaasbare decorstukken voor wereldsterren.

Even is het stil bij het optreden van Roger Waters. Dan luidt een sirene. Vanuit het niets rijzen muren en schoorstenen uit de grond, hoger en hoger, tot zij een elektriciteitscentrale vormen. Terwijl het publiek met verbazing toekijkt, zet Waters You’ve Got To Be Crazy van Pink Floyd in. Achter de schermen staat Matthew Whitehead (51). Zijn bedrijf Airworks uit Weesp is verantwoordelijk voor dit monumentale opblaaskunstwerk. De in Londen opgegroeide Pink Floyd-fan geniet zichtbaar. Wie wil nu niet naast zijn muzikale helden werken?

Voor Whitehead begon alles in de jaren 90 in de legendarische club RoXY in Amsterdam. Whitehead, net van de kunstacademie, bouwt er decors. Maar hij wil meer, en vooral groter. ,,De belachelijk grote decorstukken die ik wilde maken, kon ik nergens kwijt omdat ze niet door de deuropening pasten. Toen kwam ik op het idee om ze opblaasbaar te maken. Kun je ze na afloop ook weer opvouwen en opnieuw gebruiken.’’

  1. Hoe je goedbedoelde hulp als vrijwilliger in het buitenland helemaal verkeerd kan vallen
    PREMIUM

    Hoe je goedbedoel­de hulp als vrijwilli­ger in het buitenland helemaal verkeerd kan vallen

    Zoek je een werkavontuur als vrijwilliger in een ver land? Let dan op of je goedbedoelde hulp ook zo overkomt bij de mensen daar, waarschuwen deskundigen Yolande van Wijk en Judith van de Kamp. Denk bijvoorbeeld aan het ‘weeshuistoerisme’, waar de constante stroom aan arriverende en vertrekkende vrijwilligers de hechtingsproblemen van wezen lijkt te verergeren. Hoe kies je als leek een goede organisatie?