Volledig scherm
PREMIUM
Loyals start per 1 februari een proef met een vierdaagse werkweek met vijfdaagse betaling. Op de foto: Gillian Robles, Youri Lieberton, oprichter en ceo Loyals, Jerry Remmers en Anique de Muinck © Marlies Wessels

Een dag minder werken voor hetzelfde loon: ‘Iedereen gaat terug naar 32 uur’

De werkweek van vier dagen wint wereldwijd terrein, maar Nederlandse organisaties lijken nog niet echt happig. Marketingbedrijf Loyals in Mijdrecht gaat het avontuur echter wel aan. In de maand februari wordt een proef gedraaid met een werkweek van vier dagen voor alle werknemers, met loonbehoud.

Het Nieuw-Zeelandse Perpetual Guardian werd twee jaar geleden wereldnieuws toen ceo Andrew Barnes besloot al zijn personeel een dag minder te laten werken voor hetzelfde loon.  Het experiment werd een jaar lang gevolgd door onderzoekers. Die extra vrije dag bleek werknemers een betere werk-privébalans te geven én de productiviteit op het werk te bevorderen. Andere organisaties klopten massaal bij Barnes aan voor advies en inmiddels experimenteren bedrijven over de hele wereld met een kortere werkweek.