Volledig scherm
Annemiek van Melick verdient 300.000 euro. © Intermediair

'Een man denkt: ik snap 40 procent van de nieuwe baan en de rest leer ik wel'

In de week dat het salarisonderzoek uitkwam, vragen we bankier Annemiek van Melick om haar salaris. En hoe het zit met de beloningen bij banken.

Carrièresite Intermediair spreekt de financieel directeur van de Volksbank, Annemiek van Melick (41), naar aanleiding van het Nationaal Salarisonderzoek 2017. De Volksbank is eigenaar van onder meer SNS en ASN. Uit het onderzoek bleek eerder deze week dat het salaris er weer toe doet en dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen met name boven de 36 jaar onverminderd groot blijft.   

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat verdient u zelf, en bent u tevreden?

,,Jazeker, 300.000 euro per jaar plus pensioen. Daar kun je heel goed boodschappen van doen."

Tien keer modaal. Waar spaart en belegt u?

,,Beleggen niet, want onze vrijheden zijn beperkt. Ik heb ook geen tijd en zin me daarin te verdiepen. Ik spaar bij ASN Bank en SNS, maar ook bij andere banken. Ik heb ook betaalrekeningen elders, vind het ook leuk om de service te vergelijken."

Het Nationaal Salaris Onderzoek toont voor 65 procent van de hoger opgeleiden een salarisstijging. Hoe zit dat bij de Volksbank?

,,Een aantal jaren was het vlak. De nationalisatie van begin 2013 hakte er flink in. In 2016 was er een lichte stijging en er liggen nu nieuwe eisen van de bonden. We hebben de bonussen, de variabele beloning, geheel afgeschaft."

Lopen goede mensen dan weg?

,,Nee, in het geheel niet, en in werving hebben we geen probleem. De Volksbank biedt basale bancaire diensten en concurreert niet met de grootzakelijke banken. De omvang helpt ook. In Nederland zijn we behoorlijk kleiner dan ING, Rabobank en ABN Amro, maar in Europa zijn we toch nummer 75 van de meer dan 4.000 banken. Dit helpt op de arbeidsmarkt, we zijn nog klein genoeg dat individuen hier het verschil kunnen maken."

Volledig scherm
Van Melick: 'Vrouwen vragen minder snel om opslag en zeggen minder snel dat ze geschikt zijn voor een nieuwe functie.' © Intermediair

Banken hebben relatief behoorlijke salarissen bij prettige voorwaarden, zoals een 36-urige werkweek en kunnen thuiswerken. Kom daar maar om in een gemiddeld mkb-bedrijf. U komt uit zo’n hardwerkend mkb-milieu. Is het moeilijk een 36-uursmentaliteit, pamperen van werknemers en vakbondsgezeur te accepteren?

,,Eerlijk gezegd had ik dat in het begin wel met die 36-urige werkweek en dat nieuwe werken. Zit straks je hele team thuis te werken? Maar het gaat juist goed: het maakt niet uit of iemand even voorrang geeft aan kinderen of een bejaarde moeder, of een uurtje gaat tukken bij grote vermoeidheid."

Heeft u uw mening bijgesteld?

,,Ik heb dat geven van vertrouwen onderschat en misschien had ik wel een vooroordeel. Ik ben verbaasd hoe goed dat gaat. Terwijl ook bij Goldman ik weleens op vrijdag naar de kapper ging na een week kneiterhard werken. Het is helemaal niet zo dat mensen allemaal om kwart voor vijf hun tas gaan inpakken of dat mensen thuis niet hard werken.

,,Ik zie eerder het omgekeerde: hart voor de zaak en toch doorwerken als ze zich wat minder voelen en extra inspanning als het werk af moet. Bijvoorbeeld nu met veel meer hypotheken veel overwerk. Straks weer tussen Kerst en Nieuwjaar met veel laatste aanvragen. We moeten mensen eerder afremmen."

U bent een van de jongste vrouwelijke CFO’s in Nederland. Maar het onderzoek toont dat qua diversiteit er nog wel een weg te gaan is. 

,,De Volksbank is herhaaldelijk benoemd tot beste werkgever voor IT’ers buiten de IT-sector. Onze IT-directeur is ook vrouw, en goed joh! Met relatief veel vrouwelijke medewerkers. Je ziet in sommige sectoren vrouwen echt opkomen, bij banken maar ook bij advocatenkantoren."

Het NSO toont ook een groot verschil in beloning van mannelijke en vrouwelijke leidinggevenden, zo’n 70.000 vs. 60.000 euro.

,,Jazeker. Vrouwen vragen minder snel om opslag en zeggen minder snel dat ze geschikt zijn voor een nieuwe functie. Bied je promotie aan, dan twijfelen vrouwen of ze geschikt zijn, en willen ze zeker weten dat ze een nieuwe baan aankunnen. Een man denkt: ik snap 40 procent van de nieuwe baan en de rest leer ik wel.

,,Een man denkt ook na een jaar al aan een vervolgstap en komt op lijstjes, want anders vertrekt hij misschien. Vrouwen denken na een of twee jaar in een nieuwe functie dat ze erin beginnen te komen. We moeten vrouwen dus anders benaderen, vragen zich proactief aan te bieden voor promoties."

Welke fouten heeft u gemaakt in uw loopbaan?

,,Mensen die ik tegen beter weten in de hand boven het hoofd hield omdat ik zag hoeveel hart ze voor de zaak hadden en ze die baan gunde, terwijl ik al zag en voelde dat het eigenlijk niet ging. Dat is dan ook niet goed voor het team. Bij mijn job hoort ook soms niet aardig gevonden te worden."

Lees het hele interview van Intermediair hier.