Foto ter illustratie. Hoeveel geld je hebt maakt voor ons geluk niet uit, als we maar meer hebben dan een ander.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Hoeveel geld je hebt maakt voor ons geluk niet uit, als we maar meer hebben dan een ander. © Shutterstock

Geld maakt niet gelukkig, maar meer geld krijgen dan je collega’s wel

Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: geluk en ons referentiepunt

Zit er dit jaar geen dikke vakantie in? Geen punt. Wie graag tevreden wil zijn met wat hij heeft, hoeft geen miljoen op de bank te hebben, verre reizen te maken of in een villa te wonen. Zolang je je maar omringt met mensen die nét wat minder hebben. Hoe dat kan? Het heeft allemaal te maken met waar je jezelf mee vergelijkt, of het zogeheten referentiepunt.

Opeens doodongelukkig

Toen ik jaren terug een nieuwe baan kreeg, voelde ik me ontzettend rijk. Ik ging een dag minder werken, maar verdiende evenveel als bij mijn vorige baan. Volgens mijn eigen referentiepunt ging ik er dus flink op vooruit. Totdat er een nieuwe collega in dienst kwam. Iets jonger dan ik, evenveel ervaring. Zij bleek een kwart meer te verdienen dan ik. Plots vergeleek ik mijn vergoeding niet meer met mijn oude loon, maar met háár loon. Met dit nieuwe referentiepunt in mijn achterhoofd was ik opeens doodongelukkig, met hetzelfde bedrag.

Onderzoekers van de Universiteit van Warwick en Cardiff voelden meer dan 80.000 mensen aan de tand en ontdekten dat de hoeveelheid geld die iemand heeft niks zegt over hoe tevreden hij is met zijn leven. Het gaat erom hoeveel je verdient ten opzichte van je vrienden en collega’s. Ook een miljonair kan doodongelukkig zijn, wanneer zijn vrienden twee miljoen hebben. Kortom: geld maakt niet gelukkig, maar meer geld dan de mensen om je heen wel.

Quote

Ook een miljonair kan doodonge­luk­kig zijn, wanneer zijn vrienden twee miljoen hebben

Iets om rekening mee te houden als je een nieuw huis koopt of huurt. Misschien kan je het niet betalen om in die villawijk te wonen, maar moet je dat eigenlijk wel willen? Misschien word je wel veel gelukkiger in een ‘slechte’ wijk, maar dan wel in het grootste huis, met de grootste tuin. Hou je mooi geld over om net een wat duurdere auto dan die van de buren voor je huis te zetten. Zodat zij zich af kunnen vragen waar je ‘het geld vandaan haalt’.

Schepje bovenop

Met deze kennis in je achterhoofd kun je ook meer tevreden worden over je vakantie. Vraag je collega’s waar zij heengaan en doe daar net een schepje bovenop. Lukt dat niet? Bedenk dat je net zo goed bij de kwart van de Nederlanders had kunnen horen die dit jaar helemaal niet op vakantie gaan. Vergeleken daarmee mag je in je handjes knijpen.

Chantal van der Leest.
Volledig scherm
Chantal van der Leest. © Joost Hoving

Het gras lijkt altijd groener bij de buren, maar waarom eigenlijk? Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe legt het uit:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!