Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

‘Kinderen zien geen Chinees, Indiër of Brit. Die zien Chang’

De HuismanNiek Druijff (42) verruilt het Nederlandse platteland voor Singapore. Als huisman tussen de expats schrijft hij wekelijks over zijn belevenissen. Vandaag: tijd om te mijmeren.

Als huisman heb je vaak net even meer tijd om na te denken of te mijmeren dan wanneer je een baan buiten de deur hebt. Ben je op weg naar de zaak een beetje aan het filosoferen in de file, gaat de telefoon. Of moet je op die mafkees voor je letten. Hebben wij, het thuisfront, daarentegen een goed idee of een probleem dan pakken we een glaasje erbij en gaan eens lekker in de zon zitten nadenken. Muziekje. Wie doet ons wat.

Zo heb ik deze week de discussie over Zwarte Piet er weer eens bij gehaald. Sinterklaas duurt nog even en Dokkum en Meppel zijn ver weg, maar in Singapore is nu een vergelijkbare discussie gaande.

Advertentiecampagne

Niek Druijff
Volledig scherm
Niek Druijff © Privé archief

Wat is er gebeurd: Een lokale bank die een nieuwe betaal-app heeft ontwikkeld, startte een advertentiecampagne. In deze advertenties heeft een bekende lokale acteur met Chinese achtergrond zichzelf verkleed in vier rollen; als een mevrouw uit buurland Maleisië, als een hippe tante in het roze, een yup met stropdas én als een werkman uit India. Al het werk waar handen aan te pas moeten komen, wordt hier namelijk gedaan door mensen van buiten Singapore. Vaak komen die uit India. De beste man staat afgebeeld in een overall. Nu is er over die Indiase man veel ophef ontstaan. Men vindt namelijk dat zijn huid te donker is gemaakt en dat hij er stereotiep uitziet. Hé, waar heb ik dat eerder gehoord?

Nu ga ik hier echt de discussie niet nóg een keer overdoen of mijn mening over Zwarte Piet geven. Dat mogen de pro– en anti-groepen bij Eva Jinek gaan uitvechten. Nee, waar ik aan moest denken is op welk moment we in ons leven onderscheid gaan maken op basis van iemands uiterlijk. Kinderen doen dat niet namelijk.

Geen onderscheid

Onze buurkinderen komen uit Rusland, India, China, Japan, Italië, Frankrijk en Engeland. Die zien er dus allemaal een beetje anders uit. Wij krijgen wel eens bezoek uit Nederland die dan de opmerking kunnen maken dat mijn kinderen zo leuk met dat Chinese jongetje aan het spelen zijn. ,,Met wie?” zeggen mijn kinderen dan. ,,Nou, met dat Chinese jongetje daar.” ,,Oh, je bedoelt Chang.‘’ Kinderen zien geen Chinees, Indiër of Brit. Die zien Chang. En die kan de bal twintig keer hooghouden!

Soms is het verstandig om weer te denken als een kind. Ik ga er in ieder geval hard aan werken dat de mijne dat zo lang mogelijk blijven doen.

Lees hier zijn column van vorige week terug: ‘Die avond heb ik voor het eerst in mijn leven zin in een glas whiskey. Ik word oud’.

In onderstaande video geeft coach Charlotte van 't Wout een aantal tips om blijer te worden op je werk. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!