'Laten we die positiviteitskletspraat snel vergeten op de werkvloer'
Wat nu weer, baas?Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van je baas te horen dat het weer anders moet. Schrijver Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt in deze rubriek de zin van de onzin. Vandaag: 'positiviteit'.
Delen per e-mail
Als ik de mailtjes die ik heb ontvangen mag geloven, zijn veel bazen onverbeterlijke optimisten. Ze roepen graag naar hun medewerkers dat ze erin moeten blijven geloven. Dat ze een positieve mindset moeten ontwikkelen. Dat ze moeten denken in mogelijkheden. En dat opgeven geen optie is.
Het zijn allemaal varianten op de Wet van Aantrekkingskracht. Die wet zegt dat ‘gelijksoortige trillingen elkaar aantrekken’ . Wie positief zit te denken, trekt positieve dingen aan. En zeurkousen zitten ‘energetisch op een lage frequentie en de wereld blijft bewijzen opstapelen van je negatieve visie’. De Wet van Aantrekkingskracht ziet het universum als sorteercentrum dat positivisten beloont met een leven vol klinkende sales, juichende klanten en winnende staatsloten, terwijl negatievelingen per kerende post van het universum betalingsachterstanden, ontslagrondes en kalknagels ontvangen.
Mensen zijn geen stemvorken
De aanhangers van de Wet van Aantrekkingskracht claimen dat er wetenschappelijk bewijs is voor deze theorie. Je leest dan over stemvorken die hun trilling overbrengen in de ruimte. Dat klopt uiteraard voor stemvorken, maar mensen zijn geen stemvorken. De Wet van Aantrekkingskracht heeft net zoveel te maken met serieuze wetenschap als het advies van Klazien Uut Zalk dat je wintertenen moet behandelen met aardbeien en slaolie.
Nu zou je natuurlijk kunnen stellen dat het geloof in optimisme en de Wet van Aantrekkingskracht onschuldig is. Net zoals Klazien een lief vrouwtje was met goedbedoelde adviezen. Baat het niet, dan schaadt het niet. Waarom zou je je daar druk om maken?
Nou, verdiep je dan maar eens in Rhonda Byrne. Ze schreef het boek The Secret, waarin ze de Wet van Aantrekkingskracht uitlegt. In interviews laat ze weten dat er geen uitzonderingen zijn op de ‘Law of Attraction’. De slachtoffers van de tsunami in 2004 trokken door hun foute denken de natuurramp aan. Hetzelfde geldt voor mensen die ziek zijn en slachtoffers van aanrandingen. Volgens Byrne allemaal het gevolg van verkeerde gedachten en de kosmos die daarop reageert. Wie zuiver denkt, trekt geen onheil aan.
Ik vind dat soort gedachtes idioot, en gelukkig ben ik niet de enige. Het is erg wreed om te stellen dat ongeluk je eigen schuld is. Daarnaast is het maar zeer de vraag of mensen wel in staat zijn om de hele dag positief te denken. En zelfs als we daartoe in staat zouden zijn, zitten er risico’s aan. Volgens wetenschappers kan de maatschappelijke druk om positief te moeten denken namelijk leiden tot stress.
Het alternatief voor positief denken is niet negatief denken. Het alternatief is je hersens gebruiken
Onzinredenering
Laat je daarom niet wijsmaken dat het helpt om een positieve mindset te ontwikkelen. Pas daarbij wel op voor een gemene debattruc die leden van de motivatiemaffia soms gebruiken. Iedere keer als ik vertel dat ik niet positief denk, krijg ik als reactie dat ik dus negatief denk. Het is een onzinredenering. Het alternatief voor positief denken is niet negatief denken. Het alternatief is denken. Gewoon, je hersens gebruiken. Waarom zou je geloven dat een auto zonder benzine door positief te denken ineens een grotere kans maakt om weer te gaan rijden? Zoek liever de dichtstbijzijnde benzinepomp.
Laten we al die positiviteitskletspraat snel vergeten op de werkvloer. Wie blijft roepen dat opgeven geen optie is, moet toch eens kijken naar de fantastische prestatie die Maarten van der Weijden heeft geleverd. Hij zwom onlangs 3,5 miljoen bij elkaar voor elf projecten van KWF Kankerbestrijding. En durfde na 163 kilometer zwemmen op te geven. Niet vanwege zijn haperende mindset die zorgde voor verkeerde trillingen in de kosmos, maar gewoon op voorspraak van een arts met een gezond stel hersens. Dat is een baas waar je wat aan hebt.
Richard Engelfriet is spreker en schreef het boek De Succesillusie. Heb je ook een advies van je baas gekregen waar je over twijfelt? Laat het Richard weten via mail.
Verder in het nieuws
-
Salaris ‘Toen ik in loondienst kwam, kreeg ik er 250 euro bij’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: heftruckchauffeur Ayrton (24). -
Arbeidsparticipatie onder niet-westerse migranten stijgt flink
De arbeidsparticipatie onder personen met een niet-westerse migratieachtergrond is gestegen, meldt het CBS. In 2018 was 60,9 procent van deze groep aan het werk, bijna net zoveel als voor de crisis. Het gat met werkenden met een Nederlandse achtergrond blijft echter groot. Van hen heeft 69,1 procent werk. -
‘Ook vrouwelijke eigenschappen zijn nodig in een bedrijf’
Sinds 2013 geldt in Nederland een streefcijfer voor besturen en raden van commissarissen in grote bedrijven: minstens drie op de tien moet vrouw zijn. Maar al even lang wordt dat percentage niet gehaald. Waar ligt dat aan? Work-lifeplatform Intermediair vraagt het drie Nederlandse topvrouwen. -
Dit Nederlandse bedrijf doet het beter op Instagram dan Kim Kardashian
Kim Kardashian, Ariana Grande en Cristiano Ronaldo hebben het nakijken. Het account van het Nederlandse bedrijf 433 staat op de derde plek van Instagram-accounts met de meeste interacties. -
Dit zijn de beste plekken op de wereld om een baan te vinden
Wie in het buitenland wil werken, kan kiezen uit de hele wereld. Hoe maak je de beste keuze? HousingAnywhere stelde een lijst samen met de beste plekken in het buitenland om een baan te vinden. Opvallend is de aantrekkelijkheid van Duitsland.
-
Vacature van de week Verstand van (bruids)mode? Winkel ‘Say Yes to the Dress’ zoekt nieuwe styliste
Zit jij steevast aan de buis gekluisterd bij het bruidsjurkenprogramma Say Yes to the Dress? En heb je ook nog ervaring in de fashionretail? Dan heeft bruidsmodewinkel Koonings in Deurne de baan voor jou. Ze zoeken een nieuwe styliste om bruiden aan hun droomjurk te helpen. -
50 jaar minimumloon Familie Rijkens leeft van 1800 euro per maand. ‘Frisdrank koop ik niet meer’
Een fulltime baan tegen een minimumloon is anno 2019 goed voor 1615 euro bruto per maand. Dát er een absolute ondergrens is, is ter bescherming van de werknemer. Maar of het voldoende is om van rond te komen? -
Zo gebruik je lichaamstaal om jezelf beter te presenteren
Voel jij je weleens ongemakkelijk bij een presentatie of netwerkbijeenkomst? Let eens op je lichaamstaal, adviseert Denise Dechamps van Body Language Academy. Met deze gouden tips laat je een onuitwisbare indruk achter.