Nederlander stoort zich aan eetgewoontes van collega's tijdens de lunch
Last van smakkende collega's die je tijdens de werklunch de oren van het hoofd kletsen? Je bent niet de enige wiens eetlust en rust op deze manier worden verstoord. Ruim 40 procent van de Nederlandse werknemers vindt de tafelmanieren van collega’s irritant.
Delen per e-mail
Van alle ondervraagden ziet 41 procent de eetgewoontes en tafelmanieren van collega’s tijdens de werklunch als irritant. Slurp, smakken en praten met consumptie werken een groot deel van de Nederlandse werknemers op de zenuwen. Dat laat een onderzoek Panelwizard in opdracht van Acties.nl zien onder 1085 werknemers in loondienst met een vaste werkplek buitenshuis.
Tafelmanieren
Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo van het Etiquette Bureau weet alles van goede tafelmanieren én wat we irritant vinden tijdens de maaltijd. ,,De grootste ergernissen zijn eten met geluid, zichtbaar malen en met de mond open eten. Tanden stoken aan tafel wordt ook als vervelend gezien.” Maar ook ongevraagd het laatste broodje pakken en alleen iets te drinken voor jezelf inschenken, worden volgens Van Leggelo over het algemeen niet geaccepteerd tijdens de werklunch.
Allergieën
De ergernissen gaan niet alleen over het eetgedrag zelf. Een derde van de ondervraagden irriteert het als mensen te lang aan de lunchtafel blijven plakken terwijl de borden allang leeg zijn.
Bovendien stoort bijna 19 procent zich aan de speciale voedselwensen van collega’s, zoals vegetarisch, veganistisch en glutenvrij eten. ,,Mensen zijn zich bewuster geworden van allergieën, ze krijgen steeds meer speciale wensen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat het voor bedrijven onmogelijk is om overal rekening mee te houden.” De etiquette-expert raadt aan om zelf wat mee te nemen als je echt niet kunt mee-eten ,,En denk na over je dieetpakket. Bedenk of je het wel kunt vragen op de plek waar je luncht”, benadrukt Van Leggelo.
Drukte
Slechte tafelmanieren en irritante eetgewoontes zijn niet het enige waar Nederlandse werknemers zich druk om maken. Daarnaast valt de drukte tijdens de lunch sommige werknemers zwaar. Meer dan de helft van de ondervraagden heeft weleens moeite gehad om tot rust te komen tijdens de werklunch. Onder vrouwelijke werknemers tussen de 18-29 jaar zijn de problemen het grootst. In die groep heeft 63 procent last van de drukte tijdens de lunch.
Daar kan Van Leggelo zich wel in vinden: ,,Mensen vinden het ook weleens fijn als het wat rustiger is tijdens de lunch. Natuurlijk is praten gezellig, maar het is toch een momentje van rust. Zorg niet voor een stortvloed aan verhalen en bespreek geen zware werkproblemen aan de lunchtafel. Kies daarvoor een ander moment.” Bijna 18 procent geeft zelfs aan het liefst alleen te lunchen.
Beperkt
Een groot deel van de werknemers in Nederland zou een stuk blijer zijn met de werklunch als de werkgever meer moeite zouden doen voor een gezondere maaltijd. Daarnaast vindt een derde het aanbod te beperkt. ,,In Nederland waren we heel erg van het eten om het eten en aten we vrij eenvoudig. Dat is nu al heel erg veranderd. Mensen willen meer opties en gezondere keuzes. Kijk maar naar de toegenomen populariteit van smoothies en salades. Daar moet je als bedrijf wel rekening mee houden.”
Vind je het lastig om problemen aan te kaarten bij de baas? Coach Charlotte van 't Wout geeft in deze video tips:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Ben jij op zoek naar een baan? Vul hieronder je gegevens in en ontvang de laatste vacatures in je mailbox:
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Dienstverbanden van 50 jaar straks geen uitzondering meer, hoe houden werknemers het vol?
Hoe populair jobhoppen tegenwoordig ook is, een trouwe groep Nederlandse werknemers heeft nog steeds ‘een baan voor het leven.’ Met de verhoging van de pensioenleeftijd zullen dienstverbanden in de toekomst alleen maar langer worden, tot wel 50 jaar of meer. Maar hoe houd je personeel zo lang scherp aan het werk? -
Uber heeft aparte toiletten voor partners en chauffeurs: ‘Ik voelde me buitengesloten’
Taxidienst Uber heeft op verschillende Amerikaanse vestigingen mooie toiletten voor de partners maar taxichauffeurs die voor Uber werken moeten hun behoefte doen op een andere – minder luxe - wc. -
Fraaie baard leverde dakloze Xavier (51) een carrière op als model
Xavier Malice (51) zwierf al jaren als dakloze door de straten van de Belgische stad Tournai, toen op een dag een casting director langsliep. Zo onder de indruk was zij van Malice's voorkomen dat ze hem overhaalde mee te doen aan een modellencasting, met succes. -
‘Je bent als piloot pas interessant met 500 tot 1000 vlieguren en een tot twee jaar werkervaring’
Dankzij de aantrekkende economie wordt er meer gevlogen, en is er grote vraag naar piloten. Helaas is dit werk nog steeds alleen weggelegd voor de happy few. Na het afronden van een opleiding van wel 100.000 euro moet nog veel meer tijd en geld geïnvesteerd worden om überhaupt in aanmerking te komen voor een baan. -
Salaris Gerard (64) heeft zijn loonstrook nog nooit gelezen: ‘Mijn vrouw doet de geldzaken’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Gerard (64) is al 31 jaar grondwerker.
-
Waarom dat enórme kerstpakket toch altijd tegenvalt
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het ‘meer is minder’-effect -
Dit betekent de nieuwe NS-dienstregeling voor jou
Op zondag 15 december gaat de nieuwe dienstregeling van de NS in. Maar betekent dit ook dat je als treinende forens een paar minuten langer kunt doorslapen, of moet je juist eerder je bed uit? Dit zijn de grootste veranderingen in het spoorboekje. -
Wat doet een... Landmeter Marco (47) maakt het gezellig met collega's: ‘Voor 11 uur al acht koppen koffie op’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: landmeter bij RPS, Marco Jacobs (47).