Volledig scherm
© Shutterstock

Onderzoek: mannen nemen eerder verlof op als de manager dat ook doet

Als een manager zelf verlof opneemt, zijn mannen eerder geneigd dat ook te doen. Dat blijkt uit onderzoek naar het gebruik van verlofregelingen waarop socioloog Leonie van Breeschoten (28) vandaag - op haar verjaardag - promoveert aan de Universiteit Utrecht.

Uit haar onderzoek blijkt dat organisaties een belangrijke rol spelen bij het opnemen van verlof bij bijvoorbeeld de geboorte van een kind. ,,Je ziet dat landen een bepaalde wettelijke regeling aanbieden”, vertelt Van Breeschoten. ,,Maar als er in een organisatie een cultuur heerst waar het eigenlijk niet kan en waar je niet zomaar verlof opneemt, dan zullen mensen minder snel gebruik maken van hun wettelijke verlof.” 

Voorbeeldfunctie

Aan de andere kant ziet de socioloog juist ook bedrijven waar het opnemen van verlof heel toegankelijk wordt gemaakt, of ze bieden extra verlofregelingen bovenop het wettelijke minimum. Een manager die verlof opneemt, kan daarin een voorbeeldfunctie hebben. Bovendien stimuleren deze managers verlof dan waarschijnlijk meer onder hun werknemers, omdat ze zelf weten hoe fijn het is.

Quote

Mannen kijken eerst naar hun werk

Leonie van Breeschoten

Opvallend is dat vooral bij mannen de organisatie een grote rol lijkt te spelen in het opnemen van verlof, aldus Van Breeschoten. Sterker nog: ,,Bij vrouwen lijkt het werk geen rol te spelen in het opnemen van verlof.” Vrouwen zorgen met andere woorden voor het gezin en proberen daarbij een passende invulling aan hun werk te geven. Voor mannen is het andersom. ,,Mannen kijken eerst naar hun werk.” 

Van Breeschoten is zelf niet verbaasd over dit resultaat: ,,Je hoort vrouwen vaak zeggen dat ze kiezen voor bepaalde bedrijven omdat het daar makkelijker is om verlof op te nemen.” Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een kleine deeltijdbaan (minder dan 25 uur per week) ook minder stress ervaren en een betere balans hebben tussen werk en privé. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. 

Samenspel

Volgens Van Breeschoten is het gebruik van verlof een samenspel tussen cultuur en regelgeving. ,,Er zijn Europese landen waar een stel samen een bepaald aantal dagen verlof krijgt. Ze mogen dus kiezen wie het opneemt. Je ziet daar dat toch de vrouw het merendeel van het verlof gebruikt. Als je als overheid als doel gendergelijkheid hebt, moet je het niet op deze manier aanpakken”, vermoedt Van Breeschoten. ,,Dan is het beter als mannen en vrouwen hun eigen verlof hebben, dat niet overdraagbaar is.” 

Toch zijn er ook andere randvoorwaarden van belang. ,,Ik heb dat niet onderzocht, maar in algemene termen kun je stellen dat als mensen het niet kunnen betalen om verlof op te nemen en daarin geen financiële tegemoetkoming krijgen, het lastig is om verlof op te nemen.”

In Nederland lopen we ,,helaas nog achter”, aldus Van Breeschoten. ,,Je ziet nu dat we door Europese regelingen worden gedwongen de verlofregelingen aan te passen.” Het Europees Parlement besloot vorige week dat elke Europeaan in 2022 recht heeft op twee maanden betaald ouderschapsverlof.  Maar daarmee is het nog niet rechtgetrokken, zegt Van Breeschoten. ,,Het heeft ook te maken met andere beleidsmaatregelen. In Nederland is kinderopvang best wel duur, daardoor worden tweeverdieners niet per se gestimuleerd.”

Hoe ga je efficiënt met je tijd om? Coach Charlotte van 't Wout geeft tips:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief