Volledig scherm
Jay (36) is technicus en rigger in de evenementenbranche: 'M’n contract is gebaseerd op 40 uur per week,maar soms zitten er ook weken tussen van 70 uur. Tijdens de drukke zomerperiode kan het soms niet anders.' © Thijmen Geluk

'Ongeschoold en toch zo verdienen, ik ben best trots'

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jay (36), technicus en rigger in de evenementenbranche. Hij werkt al tien jaar voor hetzelfde bedrijf maar wil straks verder als freelancer.

Jay is verantwoordelijke voor de opbouw van evenementen, maar is ook tijdens een show aanwezig als er een storing is. Hij zit nu 14 jaar in het vak en werkt tien jaar bij hetzelfde bedrijf. Binnenkort gaat hij als freelancer aan de slag.

Wat verdien je?
,,3050 euro bruto. M’n contract is gebaseerd op 40 uur per week,maar soms zitten er ook weken tussen van 70 uur. Dat is absoluut niet gewenst, maar tijdens de drukke zomerperiode kan het soms niet anders. Daartegenover kan het zijn in rustige maanden dat je thuis zit, omdat er geen werk is. En ook dan krijg ik gewoon loon uitbetaald.”

Krijg je extra’s?
,,Als je projectleider bent, dan heb je een laptop. Iedereen krijgt een telefoon en een auto. Ook is het eten altijd geregeld. Wij eten mee met de crew-catering. Ontbijt, lunch en diner. Een lunchtrommel hoef je niet mee te nemen en dat geld bespaar je. Ook krijg ik een 13de maand uitbetaald.”

Blij mee?
,,Ja, eigenlijk wel. Als je kijkt hoe ik diplomaloos binnen ben gekomen, mag ik absoluut niet klagen. Je zou verwachten dat ik in een lagere salarisschaal zou zitten. Ook mijn secundaire arbeidsvoorwaarden zijn prima. Ik hoef me nergens druk om te maken.”

Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Toen ik bij dit bedrijf kwam werken, kreeg ik 300 euro bovenop het salaris wat ik toen verdiende, met de afspraak dat overuren niet werden uitbetaald. Ik ging van 1500 naar 1800 euro. Voor een 23-jarige is dat overweldigend. 300 euro meer! Je weet niet wat je ermee moet. En dan krijg je ook nog een auto. Met de jaren is mijn salaris altijd gegroeid. En daar heb ik nooit om moeten vragen. Naarmate je je ontwikkelt binnen het bedrijf krijg je meer betaald.”

Weet je wat je collega's verdienen?
,,We zitten allemaal ongeveer rond hetzelfde bedrag. Maar ik merk dat het een taboe is om over salaris te praten. Concrete bedragen worden niet genoemd. Als ik de operational manager mag geloven zijn de salarissen redelijk gelijk. Ik geloof ook niet dat er honderden euro’s verschil in zit. We rijden allemaal in hetzelfde type auto.”

Je hebt besloten om binnenkort voor jezelf te gaan werken. Waarom die keus?
,,Nu is het aangewezen moment. Ik heb nog geen kinderen, dus heb nu nog niet de angst om alles financieel te moeten trekken als kostwinner. Ik heb een huis gekocht, dus ik heb geen papieren nodig om over te dragen aan de bank. Als freelancer kan ik precies de producties uitzoeken waar ik wil werken. Uiteindelijk wil ik de productiekant op. Als freelancer ben je wat flexibeler. Het lijkt me dankbaarder. Ik heb berekend dat ik van 1750 euro kan rondkomen - huur, gas, water, licht, boodschappen, dat soort dingen. Dat ga ik mezelf als salaris geven. Het lijkt me haalbaar. M’n eigen administratie doen, lijkt me spannend. Ik heb met veel freelancers overlegd en de grootste tip was: zet de helft van wat je verdient opzij voor de belasting.”

Wat zei je baas?
,,Hij vond het jammer. We hebben toch tien jaar lang een relatie opgebouwd. Maar ik heb gezegd dat ik het nu een goed moment vind. Straks vind ik het werk eentonig en loop ik ontevreden rond. Dat moment kun je maar beter voor zijn. We hebben afgesproken dat hij me gaat bellen voor klussen. Dat zal niet meer projectmanagement zijn. Ik zal opnieuw moeten uitvinden waar ik sta.” 

Verdient Jay genoeg?
Leeftijd: 36 jaar
Opleidingsniveau: MBO
Functie: Overig
Branche: Overig
Werkervaring: 14 jaar
Leidinggevend: 20 werknemers
Regio: Noord-Holland
Hoofdkantoor: Nederland
Aantal werknemers: 51 tot en met 100 werknemers
Budgetverantwoordelijkheid: Nee

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor Jay’s functie bruto 2332 euro voor fulltime. Dat ligt lager dan wat hij nu verdient. ,,Ongeschoold en dan toch zo verdienen, ik ben best trots. Als je je werk goed doet kun je ver komen.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.