Erik Vrieling is product owner bij Numa.
Volledig scherm
Erik Vrieling is product owner bij Numa. © SiccoPictures.com

Product owner Erik: ‘Ik zie mezelf dit type werk voorlopig nog wel doen’

Wat doet een...Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Erik Vrieling (40), product owner bij IT-bedrijf Numa.

Hoe leg je uit wat je precies doet als je bijvoorbeeld in de kroeg staat?
,,Dan vertel ik dat ik de schakel ben tussen een opdrachtgever en een ontwikkelteam. Ik achterhaal wat een opdrachtgever precies wil en vertaal dit samen met het ontwikkelteam naar user story’s, oftewel naar hoe de gebruiker het gaat gebruiken. Vervolgens maak ik samen met het team een planning.”

Dit is nog steeds wat vaag. Als je het nu écht simpel moet uitleggen?
,,Ik zorg ervoor dat de wens van de klant goed wordt vertaald naar bijvoorbeeld functionaliteit in een website of een app. Maar ik kan als product owner bijvoorbeeld ook worden ingezet bij de digitalisering van processen. Of bij het oplossen van problemen binnen een systeem. Ik zorg er dus simpel gezegd voor dat in een korte periode nieuwe producten worden opgeleverd of problemen worden opgelost.”

Is dit je droombaan?
,,Mijn droombaan is opdrachtgevers helpen en dat is wel wat ik nu doe. Dus je kunt sowieso zeggen dat ik hier goed op mijn plek zit.”

Zie je het jezelf doen tot aan je pensioen?
,,Ik weet niet of deze functie blijft bestaan, om de zoveel tijd verandert de visie op hoe producten het beste ontwikkeld kunnen worden. Waarschijnlijk vinden we over een paar jaar een andere methode van product ontwikkeling weer interessant en dan heet het allemaal weer anders. Maar ik zie mezelf dit type werk voorlopig nog wel doen.”

Quote

Mijn droombaan is opdrachtge­vers helpen en dat is wel wat ik nu doe

Erik Vrieling

Je werkt op locatie bij verschillende opdrachtgevers, vind je het niet vervelend om steeds op een andere plek te zitten?
,,Dat is een bewuste keuze geweest. Ik vind het juist interessant om veel onderweg te zijn want op deze manier kom ik veel verschillende bedrijfsculturen tegen.”

Voel je dan wel aansluiting bij collega’s op die locaties?
,,Ik heb nu al vier jaar dezelfde opdrachtgever, de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie, en zie mezelf inmiddels echt als onderdeel van het team. Omdat ik rustig van karakter ben, flexibel en begripvol kan ik altijd wel snel landen bij nieuwe opdrachtgevers.”

Niet geheel onbelangrijk: hoe smaakt de koffie bij je huidige opdrachtgever?
,,Ik drink zelf geen koffie, maar we hebben automaten met een breed assortiment. Volgens mij zijn mijn collega’s daar wel enthousiast over.”

Je ziet je Numa-collega’s eens per maand: hoe is de sfeer in het team?
,,Hoewel we elkaar maar een keer per maand bij de Numa bespreking zien, is de sfeer heel goed. We hebben allemaal verschillende expertises maar wel hetzelfde DNA en daarom klikt het goed. Als we samenkomen doen we altijd ideeën op bij elkaar die we dan bij onze eigen opdrachtgevers kunnen toepassen.”

Hoe gaat dat als er een nieuwe collega bij komt?
,,Bij Numa wordt een nieuwe werknemer altijd gekoppeld aan een collega, die hem of haar dan gaat coachen. We begeleiden iedereen bij de eerste paar opdrachten voordat diegene zelfstandig op pad gaat. Het is niet van: hier is je eerste opdracht, ga maar aan de slag en veel succes.”

Product owners gezocht 

Enthousiast geworden over dit werk? Op Nationale Vacaturebank vind je tientallen relevante functies wanneer je zoekt op deze term. We lichten er een aantal uit.

Reisorganisatie Belvilla zoekt een product owner die precies weet wat de wensen van de klanten zijn en deze kan vertalen naar de diensten van de vakantiehuisjes-verhuurder. Standplaats: Amsterdam. 

De IT-afdeling van Albert Heijn heeft ook een vacature voor een product owner. Bij de supermarktketen ben je dan erantwoordelijk voor de ontwikkeling en verbetering van de digitale platformen.

Ook Numa zelf zoekt een nieuwe product owner. Mooie aanvulling: bij dit bedrijf krijg je toegang tot een  leerprogramma, gericht op jouw persoonlijke ontwikkeling.

Ook al heb je de leukste baan van de wereld, iedereen schuift bepaalde klussen weleens voor zich uit. Coach Charlotte van 't Wout geeft in onderstaande video tips over hoe je toch aan het werk gaat. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief