Volledig scherm
Politie en Douane doen invallen bij geldwisselkantoren in Rotterdam - een landelijke actie naar het witwassen van geld. © Frank de Roo

Sollicitaties stromen binnen bij de douane

,,Douane zoekt 750 tot 930 extra personeelsleden”, werd vorige maand bekend. Door de naderende Brexit krijgt Nederland er een buitengrens bij. Het werk blijkt populair, want het loopt storm.  

Door het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie ontstaat er weer een buitengrens en daarom worden er de komende tijd veel extra douane-medewerkers gezocht. Op dit moment staat er drie vacatures online en daarmee wil de Belastingdienst - waar de douane onder valt - de eerste 150 posities vullen: 120 op MBO-3 niveau en 30 op HBO niveau. Eind vorige week waren er al meer dan 400 sollicitaties binnen: 262 op MBO-3 niveau en 177 op HBO niveau. 

Aan geïnteresseerde kandidaten tot nu toe dus allesbehalve gebrek. ,,De ervaring leert”, meldt de persvoorlichter bovendien, ,,dat het aantal aanmeldingen aanzienlijk toeneemt naar het einde van de openstellingsperiode toe.” Op de dag dat bekend werd dat de douane nieuwe werknemers zocht, werd de website in ieder geval druk bezocht: meer dan 10.000 hits binnen 24 uur en ook bij eerdere grote wervingsacties waren er geen problemen om nieuwe werknemers te vinden. Bij duizend reacties worden de vacatures sowieso gesloten, en anders verloopt de sollicitatietermijn op 20 maart. 

Quote

Een van de belangrijk­ste vereisten bij sollicitan­ten is integri­teit

Woordvoerder Douane bij Belastingdienst

De Belastingdienst is van plan om elke drie maanden een nieuwe sollicitatieronde te starten voor zo’n 150 posities. De eerstvolgende ronde zal begin juni zijn. En zo gaat dat nog een jaar door, tot medio 2019. Dan moet het benodigde aantal medewerkers gevonden zijn. Mocht er in tussentijd een handelsovereenkomst worden gesloten tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie, komt het totaal aantal vacatures op 750 fte uit. Als er helemaal geen afspraken gemaakt worden, moet er 930 fte vervuld worden.

Integere kandidaten

Een van de belangrijkste vereisten bij de sollicitanten is integriteit. Kandidaten moeten om in aanmerkingen te komen voor een baan bij het gesprek een Verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen laten zien. Medewerkers die werken in toezichthoudende functies, moeten bijvoorbeeld een goed resultaat neerzetten bij een conditietest, de zogenaamde shuttle-run. Sollicianten voor een functie waarbij een wapen wordt gedragen, moeten ook een stabiliteitstest en medische keuring ondergaan.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!