Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Tekort bouwpersoneel: bedrijven moeten lang zoeken naar nieuwe boormeester of pijpfitter

De bouwsector blijft moeite houden om nieuwe mensen aan te trekken. Gemiddeld veertig procent van de vacatures staat langer dan twee maanden open. Vooral ontwerpers civiele techniek, boormeesters en pijpfitters zijn moeilijk te vinden.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van vacaturesite Indeed. De situatie is wel iets minder nijpend dan vorig jaar, blijkt uit het onderzoek. Toen stond het percentage banen dat na twee maanden nog niet ingevuld is op 46 procent. Toch zal er een tekort blijven, verwacht Sander Poos, Managing Director van Indeed. ,,Door de toenemende vraag naar onder andere nieuwe woningen blijft het werk zich maar opstapelen.’’

Top-10

Uit het onderzoek is een lijst opgesteld met de tien banen in de bouw die het moeilijkst in te vullen zijn (zie grafiek hieronder). Op nummer één staat de functie ontwerper civiele techniek. Liefst 73 procent van de vacatures voor deze functie staat na twee maanden nog open. Daarna volgen de functies boormeester en pijpfitter met 68 procent van de vacatures die na twee maanden nog niet ingevuld zijn. 

De top tien van moeilijk in te vullen banen in de bouw. De functie ontwerper civiele techniek staat bovenaan.
Volledig scherm
De top tien van moeilijk in te vullen banen in de bouw. De functie ontwerper civiele techniek staat bovenaan. © Indeed

De functies bouwmedewerker en bouwinspecteur vormen positieve uitzonderingen op de regel. Bij vacatures voor bouwmedewerker duurt het slechts bij 11 procent langer dan twee maanden om een geschikte werknemer te vinden. Voor de functie bouwinspecteur is dat 18 procent. De waarschijnlijke reden? Deze functies vergen minder specifieke kennis en kwalificaties dan de beroepen in de top-10, aldus Poos.

Zeeland

Niet overal in Nederland is het tekort aan bouwpersoneel even groot. In Zeeland en Groningen doen werkgevers er in vergelijking het langst over om nieuw personeel te vinden. In beide provincies stond meer dan de helft van de vacatures langer dan twee maanden open staat. In Friesland en Noord-Brabant hebben werkgevers het iets gemakkelijker. Van de vacatures bij Friese bedrijven staat 33 procent langdurig open en wordt de rest dus in minder dan twee maanden opgevuld, in Noord-Brabant is dat 31 procent.

Zijn al je collega's met vakantie en moet jij het fort bewaken? Zo pak je dat aan:

Vul hieronder je gegevens in en krijg vacatures voor de bouw direct in je mailbox:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief