De Griek Chris Lolas en Bulgaar Kaloyan Videlov aan het werk bij horecazaak Ibiza. In Amsterdam is de voertaal in de horeca veelal Engels, krijgen we dat straks ook in Tilburg? ,,Zo'n vaart zal het niet lopen.”
Volledig scherm
De Griek Chris Lolas en Bulgaar Kaloyan Videlov aan het werk bij horecazaak Ibiza. In Amsterdam is de voertaal in de horeca veelal Engels, krijgen we dat straks ook in Tilburg? ,,Zo'n vaart zal het niet lopen.” © Jan van Eijndhoven

Tilburgse horecagelegenheid paait nieuw personeel met gratis reis naar Ibiza

Goed horecapersoneel? Amper aan te slepen. Bij de Tilburgse horecagelegenheid Ibiza is de nood zo hoog dat ze mensen werven door een reis naar Ibiza in het vooruitzicht te stellen. 

Al tientallen jaren draait Ibiza-eigenaar Michel Vekemans mee in de Tilburgse horeca, maar zo erg als nu heeft ‘ie het nog nooit meegemaakt. Niet dat de zaken slecht gaan, integendeel, maar personeel is in geen velden of wegen te bekennen. ,,Het is echt, echt verschrikkelijk”, verklaart hij aan Brabants Dagblad.

Vekemans wil personeel lokken door een reis naar het eiland Ibiza aan te bieden. ,,Ik heb tien man nodig om mijn team weer op sterkte te krijgen. Als die er in juli nog werken, stuur ik ze op gratis vakantie.” Vekemans staat lang niet alleen in zijn zoektocht, bijna overal zijn ondernemers naarstig op zoek naar goed personeel.

Aspiraties

Het is een doorlopend probleem, vertelt Jaap van Ham, eigenaar van verschillende cafés in Tilburg. ,,Vooral rond deze tijd is het merkbaar. In september begint het nieuwe studiejaar, dan beslissen veel studenten dat ze dit jaar écht die veertig studiepunten nodig hebben, of wat het ook is.” Hij lacht: ,,In oktober nemen die aspiraties af en in november vallen de eerste studenten uit, dan herstelt het zich weer een beetje.”

Quote

In september begint het nieuwe studiejaar, dan beslissen veel studenten dat ze dit jaar écht die veertig studiepun­ten nodig hebben, of wat het ook is

café-eigenaar Jaap van Ham

De reden voor het tekort in Tilburg is overduidelijk, vertelt Van Ham. Er kwam de afgelopen jaren veel horeca bij in de stad en studenten hebben minder tijd naast hun studie. De basisbeurs voor studenten werd in 2015 vervangen door een leenstelsel. In tegenstelling tot de jaren ervoor moet nu iedere ‘gekregen’ euro terug worden betaald. Vekemans: ,,Als je nu een jaar vertraging oploopt omdat je in de horeca werkt, ben je de klos.”

Neem studente Isa Vos: ze werkte voorheen bij rockcafé Little Devil. ,,Tot 2 of 3 uur schoonmaken, dan met niet zoveel slaap naar school. Het kostte me een studiejaar.” Ze kon gelukkig bij een andere studie instromen, liep geen jaar vertraging op. ,,Ik vond het geweldig hoor, de tijd van mijn leven, maar doordeweeks nachtwerk in de horeca is naast de studie niet te doen.”

Quote

Tot 2 of 3 uur schoonma­ken, dan met niet zoveel slaap naar school. Het kostte me een studiejaar

Studente Isa Vos werkte in de horeca, maar moest stoppen

Het probleem speelt niet alleen de bediening en achter de bar, afgelopen jaren was er ook een tekort aan koks. Grappig genoeg hebben ze het in de horeca juist zo moeilijk doordat het goed gaat. Er komen steeds meer zaken bij, maar de forse groei van het aantal banen wordt niet bijgebeend en het verloop is groot. Op jaarbasis worden er 90.000 nieuwe medewerkers gezocht, terwijl maar 11.000 jongeren een mbo-horecadiploma halen. Studenten, normaal gesproken een goede oplossing, hebben het steeds drukker.

Tijdens de crisis was er nog wel genoeg personeel, daarna ging het heel snel de andere kant op. Dat vertelt Dolf Colen, café-eigenaar en voorzitter van de Tilburgse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland. ,,Mensen konden weer in hun gekozen beroepsgroep terecht. De cameraman die in de horeca werkte omdat hij geen werk kon krijgen, kon weer cameraman worden.”

Mentaliteitsverandering

Moeten de lonen omhoog? Colen: ,,Ik betaal zelf al niet conform de cao. Je moet in deze tijd wel met betere voorwaarden komen zoals een keer een leuk uitje of scholing. Goede werkgevers weten de mensen langer aan zich te binden.” Hij bespeurt ook een mentaliteitsverandering. ,,Mensen zijn minder materialistisch. Niet iedereen wil nog 40 uur per week werken zoals vroeger, met 28 uur en minder geld zijn mensen ook tevreden.”

Quote

Ik betaal zelf al niet conform de cao. Je moet in deze tijd wel met betere voorwaar­den komen zoals een keer een leuk uitje of scholing

Dolf Colen, voorzitter van Tilburgse afdeling Koninklijke Horeca Nederland

Hulp komt er uit het buitenland, in steeds meer horecazaken werken buitenlandse studenten. Vekemans heeft bijvoorbeeld verschillende nationaliteiten in dienst (zie kader) en bij Colen werken vier Portugezen in de keuken. Ook bij een etablissement van Van Ham, rooftop bar Doloris, lopen internationale studenten in de bediening rond. ,,Een Italiaan, twee Spanjaarden, iemand uit Ierland. Hartstikke leuk en dat past ook prima bij het concept.” 

Engels

In Amsterdam is de voertaal in de horeca veelal Engels, gaat dat in Tilburg straks net zo? Colen vindt het niet erg om op het terras in het Engels aangesproken te worden. ,,Maar je moet je als horeca-eigenaar wel bedenken dat je daarmee ook een drempel op kunt werpen voor andere mensen. Lang niet iedereen vindt het fijn om hele gesprekken in het Engels te voeren.” Van Ham: ,,Ik denk niet dat het zo’n vaart zal lopen. Bij Het Ketelhuis (een pannenkoekenrestaurant, red.) spreken alle medewerkers Nederlands, daar past het niet.”

Overigens verwacht Colen in de toekomst meerdere oplossingen. ,,Ik zie het ook liever niet, maar er komt weer een crisis aan. Dat gaat altijd in golfbewegingen.” Daarnaast zal automatisering de horeca veranderen, in de keuken werk uit handen nemen, maar ook op het terras. ,,In het Vondelpark heb je nu al een terras met QR-codes. Daar bestel je zelf het drankje aan tafel en wordt het meteen zonder tussenkomst van de bediening betaald.” Hij lacht: ,,Het biertje brengen doen ze dan nog net wel zelf.”  

‘Internationals’ springen bij
Het is pittig hoor, Kaloyan Videlov studeert data science aan de universiteit in Tilburg en Eindhoven. En daarnaast werkt ‘ie nog in de horeca. Als buitenlandse student moet je wel. ,,Als je minder dan 56 uur per maand werkt, krijg je hier geen studiefinanciering”, vertelt de 22-jarige Bulgaar. Hij werkt bij het gemêleerde gezelschap van horecagelegenheid Ibiza. Daar werken veel ‘internationals’: naast hem nog twee Albanezen, een Portugees, een Spanjaard en twee Grieken. Eén van de Grieken is kok Chris Lolas. De 21-jarige woont sinds begin dit jaar in Tilburg. De situatie in Griekenland is niet bepaald rooskleurig, vertelt Lolas. Vandaar. De twee hopen hier nog jaren te blijven. Lolas wil over tien jaar pas weer terug, hij begint binnenkort aan zijn Nederlandse lessen. Videlov was hieraan al begonnen. Hij glimlacht. ,,Maar samen met de studie was dat iets te veel van het goede.”

Werken in de horeca? Vul je gegevens hieronder in en krijg vacatures direct in je inbox:

Gaan al je collega's op vakantie - naar Ibiza bijvoorbeeld - en moet jij het fort bewaken? Zo pak je dat aan:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief