Volledig scherm
© Shutterstock

Transgender Renée durft coming-out op werk niet aan

Renée werd tien jaar geleden op een traumatische manier ontslagen, twee weken na haar coming-out als transgender. Bij de onderzoeksinstelling waar ze nu werkt heeft ze niemand verteld dat ze vroeger lichamelijk een man was. ,,Negentig procent van de mensen heeft geen probleem met transgenders. Maar ik ben bang voor de rest", vertelt ze aan work-lifeplatform Intermediair

,,In 2007 ging ik naar mijn huisarts. Ik was diep ongelukkig en liet haar een fotootje zien van hoe ik er thuis uitzag. Ze zei meteen: jij bent transseksueel. Ik stuur je door naar het VUmc. Na een jaar concludeerde het behandelteam dat ik leed aan genderdysforie. Ze zouden me helpen ook lichamelijk een vrouw te worden. Voorwaarde was wel dat ik mijn hele omgeving inlichtte. De gevolgen waren desastreus: het deel van mijn familie dat ik nog zag, wees me af. Mijn buren spreken sindsdien niet meer met me. En twee weken nadat ik mijn werkgever had ingelicht, werd ik op staande voet ontslagen."

,,Eerst leek er geen vuiltje aan de lucht. Mijn chef reageerde positief. Eén directe collega maakte mijn lippen roze met haar eigen lipgloss. Een ander drong erop aan dat ik nu ook de vrouwen-wc bezocht. Ik voelde me bevrijd. Maar twee weken later moest ik me melden bij personeelszaken."

De rest van het verhaal van Renée lees je hier op Intermediair. 

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl.