Volledig scherm
Henrik Bunge (vooraan), CEO van sportmerk Björn Borg, tijdens een yoga-sessie met zijn werknemers. © AFP

Verplicht naar fitness tijdens werkuren: 'Wie niet meedoet, moet opstappen'

In Zweden lachen ze er niet om. Op het hoofdkantoor van sportmerk Björn Borg in Stockholm moeten alle zestig werknemers elke vrijdagmiddag verplicht naar fitness. ,,Wie niet wil meedoen, moet maar opstappen", zegt CEO Henrik Bunge.

Even lopen tijdens de middagpauze, fitnesstoestellen voor het personeel... Ook in Nederland moedigen bedrijven hun werknemers aan om te sporten, al dan niet tijdens de middagpauze. In Zweden gaan enkele bedrijven een stap verder, schrijft het Vlaamse magazine Nina. Sporten tijdens de werkuren is er verplicht.  Sportmerk Björn Borg voerde de verplichting twee jaar geleden in op initiatief van CEO Henrik Bunge. ,,Wie niet wil, maakt geen deel uit van de bedrijfscultuur, en moet maar stappen", zegt hij nu tegen persbureau AFP. ,,Maar tot nu toe is hier nog niemand vertrokken omwille van die verplichting."

Iedereen gelijk

Hij is ervan overtuigd dat het sporten zijn werknemers gelukkiger én productiever heeft gemaakt, en merkt op dat zijn bedrijf betere cijfers kan voorleggen sinds de maatregel ingevoerd is. ,,Samen sporten, biedt voordelen", klinkt het. Het brengt alle afdelingen van het bedrijf bij elkaar. ,,Als we sporten, is iedereen gelijk", zegt Ida Lang die op de boekhouding werkt. ,,Welke functie je hebt, heeft dan geen enkel belang meer." Werknemers kunnen zo hun verantwoordelijkheden van op het werk loslaten en elkaar op gelijke voet leren kennen.

Andere Zweedse bedrijven zoals stadswaterbedrijf Kalmar Vatten en bouwadviesbureau Rotpartner, hebben een gelijksoortig sportbeleid. Het land heeft dan ook een traditie waarin vitaliteit en beweging belangrijk zijn. Daarom subsidiëren veel bedrijven er ook sportieve activiteiten. Werknemers kunnen jaarlijks een bedrag tot 500 euro kosten inbrengen. Voor de werkgevers zijn die kosten fiscaal aftrekbaar.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!  

Volledig scherm
© AFP