Waarom dit kledingmerk slechte skiërs betaalt om te gaan skiën
Een ‘expert zijn in uit de skilift vallen’ is maar één van de unieke functievereisten voor nu al dé vacature van 2019. Het Zweedse skikledingmerk Tenson zoekt twee mensen om hun skikleding te testen (lees: gratis wintersport) en scoort daar een boel gratis publiciteit mee.
Delen per e-mail
Wat je verder moet kunnen: absoluut geen verstand hebben van skiën of wintersport en goed zijn in onderuit gaan. Een ‘ijzersterke actie’, zegt marketing- en communicatiestrateeg Thijs Dorreboom tegen De Ondernemer.
Tenson claimt in een nieuwe vacature te zoeken naar twee mensen die hun skikleding willen testen. En dat betekent: heel veel vallen in de sneeuw. Daarvoor krijg je 25 euro per uur, vier dagen een skipas, acht uur privéles, gratis toegang voor een vriend(in) en natuurlijk kleding van het skimerk. De reacties in de pers en op social media zijn niet mis: het bedrijf gaat viraal met deze ludieke sollicitatie.
Gratis reclame
Die gratis reclame, dat is overduidelijk één van de doelen volgens Dorreboom. ,,Het is een goedkope manier van advertising voor een relatief onbekend skimerk als Tenson. Ze bereiken zo veel mensen die wel zouden willen wintersporten, maar de stap om daadwerkelijk te boeken nog niet durven zetten.”
De kracht van de vacature komt naar voren in een aantal onderdelen, volgens de kenner. Enerzijds spelen ze goed in op de actualiteit. Wintersporten is een hype, en zeker in deze periode van het jaar.
Anderzijds zit er een goede hoeveelheid zelfspot in de reclame. ,,Ze maken hun eigen product, skiën, hiermee natuurlijk een klein beetje belachelijk.” De tip van Dorreboom voor andere ondernemers is dan ook: kijk eens goed naar welke behoefte je klanten hebben. Wat er speelt in de hoofden van jouw doelgroep? Dit is belangrijk om te weten voor het succes van jouw campagnes. En dan niet de ‘front-runners’ maar richt je vooral juist op de twijfelaars, waarbij het allemaal niet zo goed en makkelijk gaat om jouw producten te verkopen of de juiste boodschap over te brengen. Daarbij dien je verder te kijken dan je product, welke behoefte is er en waar is jouw product precies het antwoord op?
Aanbieding
Tegelijkertijd is er korting op de producten van het ski-merk in de eigen webshop. Superslim, volgens Dorreboom. ,,Ik denk niet dat direct verkopen de kerndoelstelling is, maar het is natuurlijk wel mooi meegenomen. Dit merk is nog niet heel bekend bij het grote publiek, daar brengt Tenson met deze leuke PR-stunt zeker verandering in wat mij betreft.”
Ook uit de mensen die wél gaan reageren op de ‘vacature’ weet het bedrijf een nieuwe potentiële kopersdoelgroep te creëren, verwacht hij. ,,Iedereen die wordt afgewezen, krijgt natuurlijk een gepersonaliseerde aanbieding van de producten van Tenson in zijn of haar mailbox.”
Daarbuiten krijgt het bedrijf naar verwachting nóg een berg aan gratis publiciteit uit de sollicitaties. ,,Je kunt verwachten dat er veel mensen gaan reageren en ook op een ludieke manier gaan laten zien dat zij geschikt zijn als testpiloot voor het merk. Deze foto's en video's kan Tenson dan weer plaatsen op hun eigen social media kanalen.”
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
De bedrijfsfilms van Tim (19) en Tom (20) slaan aan, zolderkamer wordt te klein
Hun bedrijfsanimatiefilms slaan zo aan, dat Tim van Leeuwen en Tom Roeloffs niet meer vanaf zolder kunnen werken. De jonge ondernemers verhuizen met Tim & Tom Producties naar een bedrijfspand. -
‘Als je iets op internet gratis krijgt, ben jíj het product dat verhandeld wordt’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek ‘Fokking Druk’. Zijn advies voor zijn werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
Liever een baan in de buurt dan een hoger salaris
Stel: het bedrijf waar je werkt gaat in een economische crisis failliet, je baan gaat verloren. Wat is dan belangrijker bij het vinden van een nieuwe baan? Een goed salaris? Of de afstand naar je werk? En zijn we bereid om te verhuizen om snel weer aan de slag te gaan? -
Mag dat? Kun je zelf bepalen of je thuiswerkt, en wanneer je dat doet?
Wat vertel je wel of niet aan je baas? Wat zijn je rechten als werknemer? Hoe los je lastige kwesties het beste op? In deze rubriek wekelijks advies bij dilemma’s op de werkvloer. Aflevering 24: thuiswerken. -
Strenge kartelwaakhond ACM wil wél arme zzp’er helpen
Kartelwaakhond ACM is bezorgd over de zwakke positie van zzp’ers. De toezichthouder onderzoekt of eenpitters aan de onderkant van de arbeidsmarkt toch de krachten mogen bundelen om zo betere tarieven bij de opdrachtgevers af te dwingen.
-
Dit woordje kan je maar beter niet gebruiken in je werkmail
Het woordje ‘oké’, hoe vaak per dag zeggen we het niet. Maar kijk uit als je het in de digitale werkomgeving wil gebruiken. Een onschuldig ‘ok’ kan in een e-mail of Slackbericht weleens helemaal verkeerd overkomen. -
Bij dit Nederlandse bedrijf zijn geen managers of vaste functies
Veel bedrijven willen geen loonslaven in dienst. Ze proberen hun werkvloer zo ondernemend mogelijk te maken, vol eigen ideeën en verantwoordelijkheidsgevoel. Hoe is het om daar te werken? Sabine Vroemen vertelt over haar nieuwe werkgever Secrid. -
Podcast Zo zorg je voor een slimme aanvulling op je pensioen
Pensioenen zijn niet het favoriete onderwerp van veel werkenden. Maar let op: steeds vaker gaat de opbouw van dat ‘potje voor later’ niet vanzelf. En in sommige (vaste) beroepen bouw je helemaal niets op! Wat kun je doen om het slim aan te vullen?