Volledig scherm
© Shutterstock

Werkweek is te lang, vindt kwart van de Nederlanders

Ruim een kwart van de werknemers zou wel wat minder uren willen werken, blijkt uit onderzoek onder 5500 Nederlanders. Meer ruimte krijgen voor hobby’s en ontspanning is daarvoor de belangrijkste reden.

Nederlandse werknemers werden door Kieskompas in opdracht van LocalFocus gevraagd wat ze vonden van het aantal uren dat ze wekelijks werken. Bijna 35 procent van de ondervraagden gaf aan niet tevreden te zijn over de lengte van de werkweek. Ruim een kwart zou het liefst wat minder uren werken om meer vrije tijd te hebben naast het werk. 

Provincies 

In hoe tevreden men is met de werkuren, is tussen provincies wel enig verschil te zien. Zo zijn werknemers in Zeeland, Drenthe en Limburg aanzienlijk minder vaak tevreden over de lengte van hun werkweek: die is hen te lang. Meer dan de helft van de Drentenaren uit het onderzoek zou graag minder uur per week willen werken. In Zeeland heeft 43,1 procent behoefte aan een kortere werkweek. 

De tekst gaat verder onder de grafiek

Limburg 

Groningers komen uit de bus als werknemers die het vaakst tevreden zijn met hun werkuren. ‘Slechts’ 14 procent van de werknemers in deze provincie zou graag minder willen werken. Ook de ruime meerderheid van werknemers In Utrecht en Zuid-Holland zou niets aan zijn werkuren willen veranderen. In Utrecht is ruim driekwart tevreden, in Zuid-Holland geldt dat voor 71 procent.

Naast Nederlanders die graag minder uur zouden willen werken, zijn er ook werknemers die vinden dat ze juist te weinig uren maken. In Limburg ligt dit percentage het hoogst: 12,8 procent van de werknemers daar zou meer uren willen werken.

Hobby’s

Een vaak genoemde reden om minder te werken is overbelasting. Ruim 30 procent van de ondervraagden zegt het huidige aantal werkuren niet aan te kunnen. Maar niet alle ondervraagden willen uren draaien omdat het werk ze zwaar valt. De meesten onder hen geven het verbeteren van de werk-privébalans als belangrijkste motivatie. 

Bijna 35 procent van hen geeft aan behoefte te hebben aan een kortere werkweek zodat er meer tijd overblijft voor hobby’s en ontspanning. Bijna een kwart van de ondervraagden noemt ‘meer tijd besteden aan de partner, het gezin of de familie’ als reden. Iets meer dan een procent geeft aan minder te willen werken omdat het werk niet leuk is.

Zijn al je collega's vrij maar jij niet? Met deze tips mis je ze geen moment:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief