Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Wil je vaker staand werken? ‘Koppel het aan een taak’

We worden bestookt met adviezen om productiever en gelukkiger aan het werk te gaan. Maar wat helpt nu echt? Auteur Mirjam Wiersma experimenteerde een jaar lang met uitkomsten uit onderzoek en tips uit bestsellers. Hier deelt ze een mini-experiment waar ook jij aan mee kan doen. Vandaag: staand werken.

Quote

Zo af en toe staan blijkt ook een stuk gezonder: gemiddeld gezien zorgt deze gewoonte er zelfs voor dat je langer leeft

Grote kans dat je zit als je werkt; in veel functies zijn we dat zo gewend. In het kader van een onderzoek mochten medewerkers van een callcenter dat eens anders doen.

Zes maanden lang werden er twee groepen gevormd. In de ene groep mochten de werknemers kiezen of ze hun werk staand of zittend wilden doen, in de andere niet. Afwisselend staan en zitten bleek maar liefst 46 procent productiever. Degenen die mochten kiezen uit staand of zittend werken, bleken gemiddeld 1,6 uur te staan.

Zo af en toe staan blijkt ook een stuk gezonder: gemiddeld gezien zorgt deze gewoonte er zelfs voor dat je langer leeft. Epidemioloog Van der Ploeg van het VU Medisch Centrum West monitorde 4 jaar lang 200.000 mensen van 45 jaar en ouder. Degene die 2 tot 5 uur per dag stonden hadden een 10 procent lagere kans om voortijdig te overlijden en hadden een verminderde kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

En let op, er zijn zelfs nog meer voordelen. Kies je vergaderen uit als taak om staand te doen dan ben je volgens onderzoek 34 procent eerder klaar. De kwaliteit van de besluiten blijft gelijk. Staand vergaderen is ook nog eens goed voor de groepsdynamiek en maakt daarmee productiever.

Mini-experiment: twee uur staand werken 

Ga tijdens je werkdag dus eens twee uur staan. Dat gaat het makkelijkste als je dat staand werken aan een taak koppelt. Telefoneer staand, doe een overleg wandelend of stel voor staand te vergaderen. De mededeling dat de vergadering 34 procent minder tijd kost trekt je collega’s vast over de streep.

Ik had geen flauw idee dat ik zo gehecht was aan zitten. Keurig bedacht ik dat ik een taak staand ging doen: mijn mail afhandelen. Maar na het eerste mailtje zat ik al weer. En dat gebeurde niet een keertje, maar steeds en ook bij andere taken.

Elke keer moest ik mezelf er weer aan herinneren om te gaan staan. Ik vond het raar dat de uitvoering me zo’n moeite kostte. Het staan voelde namelijk goed. Ik kreeg er energie van, het is lekker om te gaan staan als je net een tijd gezeten hebt.

Quote

Blijven staan lukte opeens wel, nu mijn laptop precies op een fijne werkhoogte stond

Mirjam Wiersma

Wilde ik ook echt blijven staan, dan moest er wel iets anders gebeuren; zo werkte het niet. Ik ben toen maar eens gaan stoeien met de hoogte van mijn laptop. Ik had al gekozen voor een werkplek die hoger was dan een normaal bureau, maar nu keek ik of dat wel de goede hoogte was. Mijn laptop bleek nog een stukje hoger te moeten – niet eens heel veel overigens. Die subtiele aanpassing bleek hem wel te zijn! Blijven staan lukte opeens wel, nu mijn laptop precies op een fijne werkhoogte stond.

Gaan staan was een heel duidelijk startsignaal om iets anders te gaan doen en bij die nieuwe taak koos ik ook hoe lang ik erover mocht doen. Staan in plaats van zitten bakende zo tijd en taak af.

Met mijn laptop op de goede hoogte en alle stoelen buiten bereik ging staand werken opeens wel lekker; het voelt alsof ik echt vaart maak met dat waar ik aan werk.

Mirjam Wiersma is trainer, spreker en auteur. Meer weten over Mirjams mini-experimenten? Lees haar boek Elke werkdag een topdag (2019).