Volledig scherm
Met stip op 1 staan pennen (17 procent - 1.359 mensen), gevolgd door printpapier (6 procent) en bureauaccessoires (4 procent). © Thinkstock

'Zelfs een pen meenemen van kantoor is al diefstal'

Heb jij op kantoor weleens een pen in je zak gestoken? Je bent niet de enige. 17 procent van de 8.000 respondenten van een poll op deze site doet dat ook. Maar wist je dat zelfs het meenemen van een pen, theezakje of een velletje printpapier al diefstal is? 

,,Het zal nooit ergens in een handboek staan, maar het zijn eigendommen van de baas. Het is niet de bedoeling dat je die meeneemt", zegt Ron Nieuwendijk, senior consultant Bedrijfsrecherche bij Hoffmann. Om te voorkomen dat er juridische hulp moet worden ingeschakeld, maken werkgevers in de praktijk vaak afspraken met hun personeel over wat wel of niet mag. 

Soms is de grens desondanks onduidelijk: een werknemer van parfumerie-keten ICI Paris XL gaf vorig jaar testertjes weg aan haar broer. Het bedrijf ontsloeg haar op staande voet. De rechter oordeelde dat het ontslag onterecht was, werd vorige week bekend. Het argument van de rechtbank? De economische waarde van de proefverpakkingen was klein en de regels waren niet duidelijk. 

Quote

Zelfs als de waarde niet groot is, is diefstal op de werkvloer sfeerbepa­lend

Consultant Bedrijfsrecherche

Van toiletpapier tot medicijnen

Maar wat nemen mensen op kantoor mee? Uit een poll op deze site blijkt dat de meeste mensen de eigendommen van de baas met rust laten. Van de 8.000 reacties, zegt bijna twee derde nooit iets mee te nemen dat aan de baas toebehoort. Maar: een op de zes neemt dus wél wat mee naar huis. 

Met stip op 1 staan pennen (17 procent - 1.360 mensen), gevolgd door printpapier (6 procent) en bureauaccessoires (4 procent).  Opvallend: respondenten (1 procent) geven aan dat ze ook weleens een rol toiletpapier mee naar huis nemen.  

Wat betreft kantoorspullen weet Ron Nieuwendijk dat er regelmatig dingen worden ontvreemd die mensen ‘thuis ook goed kunnen gebruiken’. ,,Het is dagelijkse kost. De zaken hebben alleen niet altijd dusdanige impact dat we ervoor ingeschakeld worden. Er wordt altijd gekeken naar de kostenverhouding en wat het oplevert om ons te bellen. Maar zelfs als de waarde niet groot is, is diefstal op de werkvloer sfeerbepalend.”

Minder geld 

Volledig scherm
De top 3: pennen, printpapier en producten uit de voorraad. © ADR

Het blijft niet bij de wc-rollen en pennen, er worden ook regelmatig serieuzere dingen meegenomen. Zo hadden ze bij Hoffmann een keer een zaak waarbij een flink deel van de nieuwe mobiele telefoons voor werknemers stiekem uit de doosjes was verdwenen. 5 procent van de respondenten van onze poll neemt ook wel eens producten uit de voorraad mee (400 mensen) en 2 procent ontvreemdt zelfs geld op kantoor (160 mensen). 

,,Diefstal van klassiek geld zien we steeds minder omdat er bij bedrijven vaak minder contant geld aanwezig is", geeft Nieuwendijk aan. Het bedrijf, dat jaarlijks zo'n 1.200 tot 1.300 opdrachten binnenkrijgt vanuit bedrijfsleven en overheid, ziet juist vaker valse facturen in digitale systemen. Die vorm van fraude is lastiger te ontdekken, geeft hij aan, en dus is de fraude vaak groter tegen de tijd dat de diefstal ontdekt wordt. 

Ook worden regelmatig data van de baas gestolen om naar buiten te brengen of mee te nemen naar een nieuwe functie. Het recherchebureau signaleert bovendien steeds meer diefstallen van medicijnen in de zorg.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!