Volledig scherm
© REUTERS

1 miljard Yahoo-accounts op straat na grootste hack ooit

Internetbedrijf Yahoo, bekend van onder andere de zoekmachine met dezelfde naam en aanbieder van e-maildienst Yahoo Mail, gelooft dat bij een hack in augustus 2013 meer dan een miljard gebruikersaccounts zijn buitgemaakt. De digitale inbraak zou de grootste dataroof bij een e-mailprovider ooit zijn.

In september liet het concern uit Sunnyvale, Californië, ook al weten ten prooi te zijn gevallen aan hackers. Bij die inbraak, de op één na grootste in de geschiedenis, werd de informatie van 500 miljoen Yahoo-accounts gestolen. Op welke manier de hack is gepleegd, weet Yahoo niet.

Geen creditcardnummers
Yahoo gaf aan dat de gestolen informatie bestaat uit namen, e-mailadressen, telefoonnummer, geboortedatums en beveiligingsvragen en -antwoorden. Bank- en creditcardgegevens zouden volgens Yahoo niet bemachtigd zijn, meldt persbureau AP.

Vandaag heeft het bedrijf gebruikers gevraagd hun wachtwoorden en de controlevragen te wijzigen. De laatste zijn nodig om bij verlies van gebruikersnaam of wachtwoord deze informatie op te vragen of te veranderen. Als de wachtwoorden zijn aangepast, kunnen de hackers zich geen toegang tot het betreffende account verschaffen.