Volledig scherm
De gewraakte livestream, die eigenlijk een foto was. © Still Facebook Live

Nepvideo van 'supermaan' 16 miljoen keer bekeken

Een nep-livestream van de 'supermaan' werd gisteren zo'n 16 miljoen keer bekeken voordat Facebook in actie kwam. De video bestond eigenlijk uit één stilstaand beeld waar windgeluiden onder gemonteerd waren om het te laten lijken of het een livestream vanuit Griekenland betrof.

De stream werd op een pagina met de naam 'EBUZZ' geplaatst. Die pagina plaatst volgens CNN nauwelijks nieuwe items, maar heeft wel al een flink aantal likes verzameld. 

Gisteren was er op verschillende plekken in de wereld een zeldzame blauwe superbloedmaan te zien. Veel mensen die de maan niet konden zien, gingen online op zoek naar beelden. Op Facebook was de nepvideo lange tijd het eerste resultaat als je op 'supermoon' zocht.

Nepvideo

In feite bestond de 'stream' uit een foto van negen jaar geleden. De foto van de maan boven de tempel van Poseidon werd voorzien van een nieuwe tijdsaanduiding en windgeluiden, om de beelden echt te laten lijken. Enkele van de vele kijkers kregen wel argwaan, zo schrijft de Amerikaanse zender. 

,,Ik ben wel benieuwd hoe dit een 'live'-video kan zijn als we nu al drie uur de maan op dezelfde plek zien", schreef iemand. 

Likes verzamelen

Het waarom van de nepvideo blijft onduidelijk, maar dergelijke trucjes worden doorgaans uitgehaald om meer likes te vergaren voor een pagina. Desondanks werd de pagina van EBUZZ niet tegelijk met de video offline gehaald door de medewerkers van Facebook. 

Hoeveel mensen er precies veel te lang naar de video hebben zitten kijken, is niet bekend. Facebook beschouwt een livevideo al als een keer 'bekeken' als iemand een stream 3 seconden lang niet heeft weggeklikt, zo tekent CNN nog op.

Bekijk hieronder ook een video van de echte maan: