Volledig scherm
© ANP XTRA

Ook DigiD getroffen door DDoS-aanval

Ook overheidswebsite DigiD is vandaag getroffen door een storing. De oorzaak is een nieuwe DDoS-aanval, waardoor burgers ruim een uur lang niet of nauwelijks de toegang meer hadden tot dit digitale overheidsloket. Met een DigiD kun je namelijk inloggen op websites van de overheid en in de zorg.

Logius, de organisatie die DigiD beheert, meldde de storing op zijn website. Volgens een Logius-woordvoerder werd DigiD tussen 15.45 en 17.00 uur bestookt met 'extreem veel ongewenste data'. Daardoor kwam gewone bezoekers er niet meer doorheen. De cyberaanval is ondertussen afgeslagen.

Afgelopen dagen leidden dergelijke cyberaanvallen al tot problemen bij de Belastingdienst, maar ook banken als ABN AMRO, ING en Rabobank. Hun websites werden bestookt met verkeer en bezweken vervolgens onder de druk. Als gevolg van de aanvallen konden klanten niet of moeilijk op de websites of op apps van de banken terecht.

Cyberaanvallen

Ook de websites van ASN Bank, SNS en de RegioBank werden vandaag tijdelijk platgelegd door een DDoS-aanval. Dat gebeurde eerst maandagochtend, en daarna 's avonds nog een keer. Beide aanvallen duurden tien tot vijftien minuten, laat moederbedrijf de Volksbank weten.

Ook werkgeversorganisatie VNONCW kampte met problemen als gevolg van een DDoS-aanval. Door de cyberaanval, die met succes werd afgeslagen, was de internetpagina HulpBijBrexit.nl tijdelijk niet beschikbaar.