Volledig scherm
Poetin vanmiddag op de bijeenkomst in Sotsji © epa

Poetin: Amerikanen hebben Russische dreiging zelf bedacht

De beschuldigingen van Rusland en de VS vliegen over en weer. Vandaag was het president Poetin die van zich liet horen. ,,Het is makkelijker om de aandacht op Russische hackers en spionnen te vestigen dan binnenlandse problemen op te lossen", zei hij. Anderzijds blijft het Witte Huis met de beschuldigende vinger naar Rusland wijzen.

Volledig scherm
Obama houdt een toespraak tijdens de campagne van Hillary Clinton © anp

Niet zo gek, aangezien er nog vrijwel iedere dag onthullingen worden gedaan op basis van de gelekte e-mails van presidentskandidaat Hillary Clinton. Mailverkeer dat volgens de top van de Democratische Partij is gestolen door Russische hackers. Die zouden het account van Clintons rechterhand John Podesta hebben gehackt met als doel de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Alles wijst erop dat deze cybercriminelen handelden in opdracht van het Kremlin, zo schrijven verschillende Amerikaanse media. Daar lijkt ook het Witte Huis zeker van te zijn. Eerder deze maand beschuldigde de VS Rusland er officieel van zich te bemoeien met de verkiezingen van november. ,,Moskou is het brein achter de hacks", zei een functionaris van de Amerikaanse veiligheidsdienst in The Washington Post. ,,We zullen serieuze stappen ondernemen tegen Rusland."

Volledig scherm
Poetin in Sotsji © afp

Zelf bedacht
Het is spierballentaal die rechtstreeks afkomstig lijkt uit de vorige eeuw, toen de twee grootmachten tegenover elkaar stonden in de Koude Oorlog. Poetin deed vandaag op een bijeenkomst in Sotsji ook een duit in het zakje, door te stellen dat de Amerikanen de Russische dreiging zelf hebben bedacht. ,,Dat levert defensiebedrijven in de VS veel geld op", zei de Russische president.

Daarnaast wees hij er nog even fijntjes op dat zijn regering lang niet zo'n grote propaganda-machine heeft als de Amerikanen. Volgens het Kremlin is er geen enkel bewijs dat de mails van Clinton openbaar zijn gemaakt door Russische hackers. Die bewering zou slechts een truc zijn die de Democraten gebruiken om Hillary het Witte Huis in te helpen.

Genoeg bewijs
Een mening die uiteraard wordt gedeeld door Clintons concurrent, Donald Trump. Tijdens het verkiezingsdebat van vorige week benadrukte hij nog maar eens dat het totaal niet duidelijk is wie er achter de hacks zit. ,,Ze heeft geen idee of het Rusland is, of China, of iemand anders", zei Trump over zijn rivale. ,,Ons land weet het gewoon niet."

Uit wat speurwerk van Vice blijkt dat die opmerking niet helemaal op waarheid is gebaseerd. De techsite achterhaalde dat het account van John Podesta is gehackt door het collectief 'Fancy Bear', dat in verband wordt gebracht met de Russische regering.

En er zijn inmiddels genoeg aanwijzingen die op betrokkenheid van het Kremlin wijzen, zegt de Britse hoogleraar Thomas Rid, die de zaak onderzocht, in Vice. ,,Er zijn maar twee mogelijke redenen waarom mensen nu nog zeggen dat er niet genoeg bewijs is. Dat kan zijn omdat ze niet genoeg technische kennis hebben. Maar het kan ook zijn dat ze het simpelweg niet willen begrijpen."