Volledig scherm
© ANP

Slecht nieuws voor bitcoin: Facebook doet crypto in de ban

Op Facebook zijn voorlopig geen reclames voor cryptomunten en aan cryptomunten gerelateerde producten meer te zien. Volgens het sociale medium worden de producten 'vaak geassocieerd met misleidende en bedrieglijke promotiepraktijken'.

In een blog stelt Rob Leathern, directeur product management, dat de boycot aanvankelijk breed zal zijn. ,,Mensen moeten Facebook kunnen gebruiken zonder bang te zijn voor oplichting en bedrog." De ban geldt ook voor andere Facebook-diensten, zoals Instagram.

Voordat crypto-advertenties weer worden toegestaan, wil het bedrijf weten hoe het het kaf van het koren kan scheiden. ,,Er zijn veel bedrijven die adverteren met binaire opties, ICO's (Initial Coin Offerings, red.) en cryptomunten die momenteel niet te goeder trouw werken."

Als voorbeeld van advertenties die verboden worden, noemt Facebook reclameteksten als 'Gebruik je pensioengeld om bitcoins te kopen' en 'Nieuwe ICO! Koop tokens met 15 procent korting'.

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Het nieuwe beleid van Facebook © Facebook

Koers

De nieuwe tegenslag doet de koers van cryptomunten, die toch al een moeilijke maand kennen, geen goed. De meeste munten verloren de afgelopen 24 uur ruim 10 procent van hun waarde. De bitcoin zakte vannacht even onder de 10.000 dollar, een symbolische grens. 

De koersdalingen hebben ook te maken met onrust rond cryptomunt Tether. Handelaren reageerden op berichten dat cryptobeurs Bitfinex en het bedrijf Tether door de Amerikaanse overheid worden onderzocht. Toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CTFC) dagvaardde de twee bedrijven begin december. Tether geeft een digitale munt uit die naar eigen zeggen aan de dollar gekoppeld is. Het bedrijf heeft dezelfde topman als Bitfinex.