Volledig scherm
Donald Trump ontmoet afgevaardigden van grote technologiebedrijven. © EPA

Trump nodigt heel Silicon Valley uit, behalve Twitter

Aankomend president Donald Trump is een enthousiast gebruiker van Twitter. Volgens hem hebben sociale media hem aan de overwinning van de Amerikaanse presidentsverkiezingen geholpen. Toch was de directeur van Twitter woensdag grote afwezige in de Trump Tower in New York.

Op uitnodiging van Trump zaten aan een grote tafel afgevaardigden van de belangrijkste technologiebedrijven uit Silicon Valley. Op foto's van de bijeenkomst kijken de techmannen en -vrouwen wat schaapachtig, Amerikaanse media koppen dat ze 'angstig' zijn. Tijdens de campagne botste het flink tussen de Republikeinse kandidaat en de grote technologiebedrijven aan de westkust. Ze steunden Hillary Clinton en vrezen dat een regering-Trump innovatie in de weg staat en het inhuren van buitenlanders moeilijker maakt.

Spottende emoticon
De enige Trump-aanhanger tijdens de campagne was Peter Thiel, oprichter van Paypal, die woensdag een ereplekje naast Trump kreeg. Volgens de aankomend president heeft hij de bedrijven ervan verzekerd dat hij ze wil helpen. 'Wij willen dat jullie doorgaan met ongelooflijke innovaties.' Tim Cook van Apple luisterde, Eric Schmidt van Google, Jeff Bezos van Amazon. In plaats van Facebooks topman Mark Zuckerberg zat Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg aan tafel. Zij zei vorige week nog dat haar bedrijf Trump niet aan de overwinning heeft geholpen.

Belangrijke afwezige was een afgevaardigde van Trumps lievelingsmedium: Twitter. Volgens een eerste verklaring was er niet genoeg ruimte aan tafel, hoewel bij de bijeenkomst ook drie kinderen van de aankomend president aanwezig waren. Het Trump-team zei later dat het bedrijf Twitter niet groot genoeg is. Amerikaanse media speculeren dat Trump wellicht nog steeds wroeging heeft nadat het bedrijf een suggestie van zijn campagne weigerde om een spottende emoticon te maken zijn tegenstander: Crooked Hillary.