Roel Fokken voor zijn museumwinkel in Doesburg.
Volledig scherm
PREMIUM
Roel Fokken voor zijn museumwinkel in Doesburg. © Jan Ruland van den Brink

25ste Fotografica Doesburg: een beurs voor de pure liefhebber van analoge fotografie

DOESBURG - Zijn bezoek aan een markt vol met fotocamera’s in het Franse Bièvres - bij Parijs - bracht Roel Fokken midden jaren 90 op het idee. Zoiets moest in de straten van Doesburg ook kunnen. Daarom organiseerde de fotograaf hier de allereerste markt voor verzamelaars van alles op het gebied van fotografie en film. Die markt telde vier kramen.

Een kwart eeuw later is het evenement uitgegroeid tot de grootste fotograficamarkt van Nederland. Zondag staan er verspreid over de Meipoortstraat en de Kerkstraat 140 kramen. Er is zelfs een wachtlijst: ,,Straks belde er nog een man van 93 uit Leiden, die hier met zijn spulletjes naartoe wil komen”, zegt Fokken. ,,Prachtig toch?”

De kraamhouders reizen vanuit alle hoeken van Europa met oude camera’s af naar Doesburg. Ruim driekwart van die camera’s is analoog. De rest bestaat uit gebruikte digitale exemplaren. ,,Ik heb niks tegen het digitale”, zegt Fokken. ,,Integendeel. Wat je er tegenwoordig uithaalt, is grandioos.’'

Quote

Ik heb niks tegen het digitale. Integen­deel. Wat je er tegenwoor­dig uithaalt, is grandioos.

Roel Fokken, Organisator fotograficamarkt Doesburg
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers