Archeologe Renske den Boer bij een deel van de oude stadsmuur van Doesburg. Met achter haar de fundering van een oude waltoren.
Volledig scherm
Archeologe Renske den Boer bij een deel van de oude stadsmuur van Doesburg. Met achter haar de fundering van een oude waltoren. © Jan Ruland van den Brink

Archeologen doen ene na andere ontdekking in Doesburg: ‘Heel erg bijzonder dit’

DOESBURG - Opwinding bij archeologen in Doesburg. Bij rioolwerkzaamheden in het oude centrum is de oude stad uit medio 1300 bloot komen te liggen. Op de hoek van de Koepoortstraat en Lindewal zijn steunberen van gemetselde kloostermoppen ontdekt, de fundering van een waltoren en mogelijk een stuk van de oude Koepoort. 

,,Dit is heel erg bijzonder, ook voor ons”, vertelt archeologe Renske den Boer. Dat er in de Koepoortstraat een oude stadsmuur onder de grond zit, was bekend. Maar de aanwezigheid van een handvol gemetselde steunberen, waar de oude muren op steunden, een toren en een onbekend stuk poort niet. De Boer: ,,Mogelijk gaat het om de Koepoort. De vorm en de breedte van het onbekende brok wijkt af van de gevonden steunberen. Die hebben alle nagenoeg dezelfde afmetingen.”  

Straten openbreken

Doesburg is een Walhalla voor archeologen. Steek een schop in de grond en de kans dat je iets bijzonders ziet of vindt is groot. Dat blijkt ook deze week als archeologen zijn ingeschakeld om de oude stadsmuur in kaart te brengen voordat de aanleg van een nieuw riool kan starten. Tientallen klinkers in de Koepoortstraat en Lindewal worden verwijderd zodat de lengte, breedte en loop van de muur duidelijk wordt. ,,Het blootleggen van de muur levert nieuwe, belangrijke informatie over de stad op”, meldt archeoloog Michel Groothedde. 

Renske den Boer legt de ene na de andere steunbeer bloot in Doesburg. Opgemetseld uit kloostermoppen in de Middeleeuwen.
Volledig scherm
Renske den Boer legt de ene na de andere steunbeer bloot in Doesburg. Opgemetseld uit kloostermoppen in de Middeleeuwen. © Theo Kock

De historische binnenstad van Doesburg krijgt een nieuw riool. Of eigenlijk twee. Eentje voor hemelwater en een voor afvalwater. Het oude riool, dat uit de jaren dertig van de vorige eeuw dateert, kan de hevige regenbuien niet meer aan. Het riool wordt zo aangelegd dat de bodemschatten van Doesburg niet beschadigd raken, vertelt Den Boer.  ,,Voorzichtigheid is geboden; de ene kant van de oude stadsmuur oogt nog solide, maar de andere kant heeft beschadigingen. Waarschijnlijk het werk van de Franse bezetters die de muur in 1672 hebben geslecht.” 

Franse bezetting

Doesburg is van 1672 tot en met 1674 door de Fransen bezet en zij sloopten de stadsmuur om te voorkomen dat de vijand de wal kon gebruiken om hen in de rug aan te vallen. De nu blootgelegde muur was dus veel hoger en nog dikker tot 1672. ,,Dat de muur uit de veertiende eeuw stamt, kunnen we zien aan de stenen die zijn gebruikt. Het zijn kloostermoppen uit de middeleeuwen. Dat zie je aan de dikte, de vorm en ook het gewicht zegt veel over de steen, die net als kleding modegevoelig was”, aldus Den Boer.  

De komende periode wordt er op meer plekken in de binnenstad gegraven.  Zo ook in de Hogestraat, waar enkele decennia geleden een Schraghals-urn werd gevonden uit de vroege ijzertijd. ,,Met crematieresten. De kans dat daar opnieuw iets bijzonders wordt gevonden is groot”, zegt Den Boer.  

De gegraven kuilen bij de Koepoortstraat worden waarschijnlijk komende maandag dichtgegooid. De archeologen hebben enkele gevonden eeuwenoude aardewerk scherven en botten veiliggesteld. Deze worden naar het depot in Zutphen gebracht. Musea die ze ooit willen tentoonstellen krijgen ze in bruikleen.  

Op zoek naar bodemvondsten in de Lindewal in Doesburg. Nieuwsgierige buurtbewoners kijken toe.
Volledig scherm
Op zoek naar bodemvondsten in de Lindewal in Doesburg. Nieuwsgierige buurtbewoners kijken toe. © Jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers