Volledig scherm
Parkeren in het centrum van Doesburg. De automobilist die niet betaalt kan vanaf 1 januari ook een boete krijgen van een Rhedense opsporingsambtenaar (boa). © Henk Rodrigo

Boa's uit Rheden schrijven in 2020 ook in Doesburg bonnen uit

DOESBURG/RHEDEN - Een efficiëntere inzet en het waarborgen van de continuïteit tijdens piekperioden of  ziekte. Dat zijn de voornaamste redenen voor Doesburg en Rheden om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) vanaf 1 januari samen te laten optrekken.

Het verzoek om samenwerking komt van Doesburg. Het Hanzestadje met ruim 11.000 inwoners denkt samen met Rheden (ruim 43.000 inwoners) boa’s efficiënter te kunnen inzetten. 

Wat ook meespeelt: in een kleine stad als Doesburg kent iedereen elkaar. Enerzijds zijn boa's bemiddelaar en bouwen ze een vertrouwensrelatie op en anderzijds delen ze parkeerboetes uit. Een ‘anonieme’ toezichthouder in een andere gemeente of wijk dan hun eigen kan soms nuttig zijn, aldus het college van Doesburg. 

Aansturing door Rheden

Het is de bedoeling dat per 1 januari 2020 de opsporingsambtenaren van beide gemeenten door Rheden worden aangestuurd. Zo ontstaat een team dat hetzelfde gebied bestrijkt als het politieteam IJsselwaarden

Quote

Het is wel belangrijk dat er in de geest van de wet opgetreden wordt in plaats van altijd een strikte handhaving

David van Sommeren

‘Op die manier kan een goede afstemming van taken plaatsvinden op het gebied van toezicht’, aldus het college van burgemeester en wethouders van Doesburg. Rheden voert nu al boa-taken uit voor de gemeente Rozendaal, dat ook deel uitmaakt van het politieteam IJsselwaarden.  

Het samenwerking is besproken met het openbaar ministerie en de politie. Ook de drie boa’s uit Doesburg zijn geïnformeerd. In eerste instantie gaat het om een periode van minimaal twee jaar zodat beide partijen aan elkaar kunnen wennen.

Een termijn van twee jaar geeft volgens Doesburg een goed beeld of de samenwerking voor beide gemeenten de gewenste resultaten oplevert. In 2021 volgt een eerste evaluatie en wordt bepaald of de Doesburgse boa's, die worden gedetacheerd, in dienst kunnen treden van Rheden.  

Boeteregen

Het is een prima zaak om Doesburgse boa’s samen met Rheden op te laten trekken, vindt de grootste politieke partij van Doesburg, de Stadspartij. ,,In Doesburg zijn we gewend om samen te werken en ook op dit terrein past dat goed. Het is wel belangrijk dat er in de geest van de wet opgetreden wordt in plaats van altijd een strikte handhaving”, meldt Stadspartij-fractievoorzitter David van Sommeren. Hij hoopt echter niet dat de nieuwe samenwerking een regen aan boetes gaat opleveren bij ‘kleine’ overtredingen. 

Van Sommeren: ,,Vaak is een waarschuwing of een opmerking al voldoende in onze toeristische kleine stad met veel bezoekers en festiviteiten. Het handelen in de geest van de wet is ook een taak van het college om mee te geven bij de gecombineerde inzet van boa’s, zodat er een goed samenspel is en de lijnen toch duidelijk zijn.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers