De Kraakselaan in Doesburg.
Volledig scherm
De Kraakselaan in Doesburg. © Pim Roelofs/DG

Boze smiley voor hardrijders Doesburg

DOESBURG - Een boze, rode smiley voor weggebruikers die te hard rijden en een groene, lachende smiley voor mensen die rustig rijden. Doesburg heeft twee snelheidsdisplays aangeschaft die dit jaar langs diverse wegen komen te staan.

Tot dit jaar huurde de gemeente Doesburg snelheidsdisplays om weggebruikers te wijzen op de maximum snelheid, maar omdat er regelmatig klachten komen van inwoners over te hard rijden is besloten twee apparaten aan te schaffen. ,,Nu kunnen we ze dus volop inzetten. We willen hiermee tegemoet komen aan alle klachten over snelheid en de verkeersveiligheid een boost geven”, zegt wethouder Birgit van Veldhuizen. 

Quote

Een aantal locaties is nog niet bekend, maar wordt in overleg met politie en bewoners gekozen

Birgit van Veldhuizen

Deze maand hangen de displays aan palen langs de Kraakselaan, ter hoogte van de Wilhelminastraat en de Bingerdenseweg. In maart volgen de Angerloseweg, Koepoortstraat en nog twee locaties die op basis van overlastmeldingen worden gekozen. ,,Die locaties zijn nu nog niet bekend, maar worden in overleg met politie en bewoners gekozen”, aldus Van Veldhuizen. In december worden de snelheidsdisplays niet opgehangen. Dit vanwege het risico op schade door vuurwerk. De twee borden kosten samen enkele duizenden euro’s.

Verkeersongevallen

Doesburg wil met de displays het verkeersgedrag beïnvloeden. Op sommige locaties wordt politie ingezet. Zo zijn er vorig jaar controles uitgevoerd op de Meipoortwal, bij basisschool De Horizon, Oranjesingel, Kraakselaan en Didamseweg. ‘Uit landelijke onderzoeken blijkt dat bij 95 procent van de verkeersongevallen het gedrag van verkeersdeelnemers de oorzaak is van het ongeval’, zo meldt het Doesburgs college.

Doesburg past op enkele locaties ook het wegdek aan om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo trekt ze dit jaar met de provincie Gelderland 2,3 miljoen euro uit om de Zomerweg, Eekstraat en Nieuwe-Eekstraat van nieuw en breder asfalt te voorzien.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers