Volledig scherm
Een monumentaal huis in Doesburg. Eigenaren krijgen ondersteuning als ze hun woning willen verduurzamen. © BartHarmsen

Doesburg geeft steun bij verduurzaming woning

DOESBURG - Woningeigenaren in Doesburg krijgen een extra steun in de rug om de woningen te verduurzamen. De gemeente Doesburg stelt geld beschikbaar om onderzoek te doen naar het energiezuiniger maken van woningen. In totaal kunnen veertig eigenaren geholpen worden.

Met name in het centrum van Doesburg wordt het verduurzamen van woningen een uitdaging voor de eigenaren. Het gaat vaak om woningen die meer dan honderd jaar oud zijn en door verouderde bouwtechnieken slecht geïsoleerd zijn. Daarnaast telt het stadje ook nog eens 158 rijksmonumenten en tientallen gemeentelijke monumenten. Aanpassen van deze woningen is erg lastig vanwege de vele strenge regels die gekoppeld zijn aan eventuele verbouwingen.

En toch wil het gemeentebestuur proberen woningeigenaren te stimuleren hun woningen aan te pakken. Samen met de Monumentenvereniging en Energie in Erfgoed is een werkwijze afgesproken. Eigenaren moeten op eigen kosten een energiescan aanvragen, waarbij een verduurzamingsadvies gegeven worden. Voor bewoners van monumenten kost zo'n scan 450 euro. Bij de scan wordt een advies geleverd hoe het beste energie bespaard kan worden. 

Advies

Als de pandeigenaren aan de hand van dit advies binnen twee jaar minimaal 1000 euro uitgeven aan verduurzaming, geeft de gemeente een groot deel van de scankosten (250 euro) terug. Voor eigenaren van huizen die geen monumentale status hebben, ligt een bedrag van 225 euro klaar volgens hetzelfde idee. De gemeente Doesburg stelt geld beschikbaar voor het aanpakken van 20 monumentale woningen en 20 reguliere woningen. 

Daarnaast wil de gemeente een kleine informatiemarkt organiseren samen met Energie in Erfgoed, waarbij ook de uitvoerende bedrijven aanschuiven. 

Ambassadeur

Van de deelnemers wordt wel gevraagd om een soort ambassadeur te worden voor de verduurzaming van woningen in Doesburg. Ze moeten een voorbeeld willen zijn voor Doesburgers die later vergelijkbare maatregelen willen nemen om hun woning energiezuiniger te krijgen. Het college van burgemeester en wethouders wil de mogelijkheid open houden om na een eventueel succes ook andere woningeigenaren bij te staan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers