Volledig scherm
Prinses Beatrix opent op 31 augustus 1972 de gerestaureerde Martinikerk in Doesburg. © Nationaal Archief

Doesburg krijgt canon en inwoners mogen inhoud mede bepalen

DOESBURG - Waar ligt de oude verdedigingslinie van Hanzestad Doesburg, wie blies de Martinikerk op in 1944 en waarom is Doesburg een mosterdstad? Al die vragen komen aan bod in de Doesburgse canon die nog dit jaar online komt.

De Doesburgse canon, een opsomming van historische momenten, is een langgekoesterde wens van de historische vereniging Het Huis Doesburg.  ,,We wonen in een heel oude stad waar in de loop der jaren veel is gebeurd. Een opsomming van ijkpunten laat bewoners en bezoekers zien hoe Doesburg is ontstaan en wat het nu is”, aldus Theo Maas van Het Huis Doesburg.

Oude foto's en kranten

De inhoud van de canon wordt bepaald door een adviesraad. Een van de leden van de nog te vormen raad is al bekend: Petra Franken van de SP in Doesburg. Vanaf 2021 zal de canon elk jaar iets wijzigen. ,,Het is de bedoeling dat Doesburgers voor input gaan zorgen. Wat willen zij in de canon? Ze kunnen oude foto's, kranten of documenten insturen. We staan open voor op- en aanmerkingen”, aldus Maas. 

Om de canon te financieren zoekt Het Huis Doesburg financiers. Ook rekent de vereniging op de steun van de gemeente  Doesburg. Wat de canon voor Doesburg, dat in 1237 stadsrechten ontving, precies gaat kosten is nog niet bekend. Omliggende gemeenten als Arnhem en Rheden hebben reeds een canon.  

Liemers