Volledig scherm
Een voorbeeld van een ‘stenen tuin’. © Jan Rikken

Doesburg strijdt tegen tegels in tuinen

DOESBURG - Doesburg gaat de strijd aan met betegelde tuinen. ,,Wij hebben veel verharding. Doesburg is behoorlijk verstedelijkt. Elke steen die eruit gaat, is belangrijk’’, zegt een woordvoerster van de gemeente.

Alle kleine beetjes helpen, stelt zij, in de strijd tegen wateroverlast in Doesburg als gevolg van de klimaatverandering. Daardoor hebben we vaker hevige regenbuien. Dat water moet ergens heen. ,,In een groene tuin kan het water in de bodem filtreren’’, stelt wethouder Peter Bollen. Maar als overal stenen liggen is dat niet het geval. Het water stroomt het riool in.

Hoosbuien

Maar de capaciteit van het Doesburgse rioolstelsel is niet berekend op extreme hoosbuien. In de oude binnenstad is het rioolstelsel nog een gemengd stelsel, waarbij afvalwater samen met het regenwater naar de zuivering wordt geleid. Als er veel regen valt, wordt de neerslag samen met het vieze rioolwater gestort op het oppervlaktewater, in de stadsgracht. 

Doesburg zou kunnen kiezen voor het vernieuwen van het riool. Maar dat is duur en in de grond is daar weinig ruimte voor. Daarom is het volgens de gemeente beter om regenwater lokaal vast te houden en dan langzaam de grond in te laten filtreren. Omdat zeker 40 procent van de grond in Doesburg in handen is van particulieren, roept de gemeente de hulp van haar inwoners in.

Operatie Steenbreek

Dat doet Doesburg door mee te doen aan Operatie Steenbreek. Dat is bedoeld om mensen enthousiast te maken voor meer groen in hun tuin. Aan die operatie doen meer gemeenten in Nederland mee. Vooral in de Randstad. In deze regio doen alleen Rheden, Nijmegen en Apeldoorn hieraan mee. 

Wat Doesburgers hier concreet van gaan merken, is nog niet bekend. ,,Waarschijnlijk komt er een actie dat je een stoeptegel kunt ruilen voor een plant’’, zegt de woordvoerster. ,,We zijn daar nog niet over uit.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers